Az Európai Unió 300 millió vakcinát vásárol a tagállamok részére

Posted by

euronews

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arról számolt be hétfő délután a Twitterén, hogy szerződést készülnek kötni akár 300 millió adag beszerzéséről a Pfizer és a BioNTech Group által ígéretes oltóanyagból. Ez Magyarország számára is biztató hír, mert ez azt jleenti, hogy a közös uniós beszerzésen keresztül mi is hamarabb, illetve biztonságosan tudnánk majd hozzájutni a vakcinához.

A bizottság már hónapokkal ezelőtt tájékozódó megbeszéléseket tartott több gyógyszervállalattal, többek között a Pzifer-Biontech cégekkel. A testület szeptemberi tájékoztatása szerint a közös uniós beszerzésen alapuló tervezett szerződés lehetővé tenné, hogy valamennyi uniós tagállam megvegye az oltóanyagot, valamint azt is, hogy az alacsonyabb és közepes jövedelmű országok azt adományként kaphassák meg. Az EU június közepén fogadta el az úgynevezett európai oltóanyag-stratégiáját, amelynek célja, hogy 12-18 hónapon belül minden európai állampolgár számára magas színvonalú, biztonságos, hatékony és megfizethető oltóanyagokat biztosítson. Ennek érdekében a bizottság a tagállamokkal együtt előzetes piaci kötelezettségvállalásokat köt az oltóanyaggyártókkal.

A Bizottság várhatóan az össze uniós tagállam nevében várhatóan keretszerződéssel fog biztosítani 200 millió adag vakcinát, majd kiköti további 100 millió adag beszerzésének a lehetőségét.