A szavazás rendje Amerikában

Posted by
Hazafi Attila
>A levélszavazatok számbavételének rendje : minden amerikai szavazó neve mellé egyetlen szavazat kerülhet az elektronikus rendszerbe. A levélszavazatokat egyenként beszkennelik, pontosan lehet tudni, és menet közben online ellenőrizni, hogy ki szavazott levélben, ki áll egy-egy levélszavazat mögött. A voksot a szkenneléssel együtt bevezetik az elektronikus rendszerbe. Olyan szavazat nincs és nem lehet, ami nincs egy konkrét személy neve mellé kötve, és minden név mellett egyetlen szavazat lehet. Fiktív nevek pedig nincsenek a rendszerben, mert a központi adatbázisból valók.
A szavazatszámlálásnak törvényben rögzített szabályai vannak, amelyeket folyamatosan követnek és ellenőriznek, a szavazóhelyiségekben is független bírák vannak jelen, ezen kívül ott vannak a pártok képviselői, és a pártok stábjainak is lehetőségük van, hogy online folyamatosan ellenőrizzenek minden egyes szavazatot és számlálást. Ha egyetlen hamis szavazat lenne, azt minden további nélkül kiszúrhatták volna, de egyetlen konkrét eset nincs, amivel a csalás gyanúját alátámasztanák, ami alapján lebegtethetnék a gyanút. Nem lehet halottak helyett szavazni, mert aki meghal, annak halála azonnal megjelenik a központi adatbázisban és jelzi a rendszer a választási adatbázisban is. Egyetlen esetről lehet tudni, amikor egy rákos nő még a halála előtt szavazott, de néhány nappal később meghalt és emiatt a szavazatát is törölték.
Ezen kívül egyetlen esetről nem derült ki, hogy halott ember szavazata lenne.
A rendszer lehetővé teszi azt is, hogy mindenki ellenőrizze a saját szavazatának sorsát. Mindenki megnézheti, hogy a szavazata beérkezett-e, s hozzászámolták-e az eredményhez, és azzal a tartalommal, ahogy ő maga beadta. Ezért a szavazók is ellenőrizhetik, hogy beszámolták-e a szavazatukat és nem változtatták meg a szavazatát, így nem számolták az ellenfélhez. Ha ilyet találna bárki, azonnal jelezhetné, és annak alapján lehetne vizsgálatot indítani. Ezért így sem lehet csalni, nem lehet a szavazatokat megváltoztatni és az ellenfél javára átírni.
Amerikában mindenre gondolnak, mindent átláthatóvá és ellenőrizhetővé tettek, online lehet mindent követni, real time ellenőrizni és visszakeresni. Trump hatalmas apparátusa az első perctől kezdve mindent figyelemmel kísér, ellenőriz, de egyetlen esetet nem találtak, amire hivatkozva csalást emlegethetnének.
Címkép: A szavazatszámláló és a korlát mögött az ellenőrök