Ordibátor

Posted by

Fábián András
>A megafon egy olyan elektronikus hangerősítő eszköz, amely a mikrofonjába beszélő személy hangját kellően felerősíti ahhoz, hogy a tőle nagyobb távolságra levők is meghallják. Ilyen eszközöket például olyanok használnak,akik szeretnék, ha a  tüntetéseken részvevők  is hallják, mit mond, az esetleges nagyobb zaj ellenére.

A lényegre kanyarodva bizonyos Kovács István ötletgazda, a már eleve hazug nevű Alapjogokért Központ nevű „think tank” stratégiai igazgatója létrehozott egy Megafon Központ nevű – nevezzük így – képzési központot, ahol a jobboldali influenszerek kiképzése és felkészítése folyik. Mielőtt megvádolnának vele, nem akarok én propagandát csinálni ennek az új „mozgalomnak”. Erre való az Origo és a 888. Maga Kovács röviden és tömören úgy fogalmazta meg ennek az izének a célját, hogy „Mi nem akarjuk megmondani, hogy mi legyen a véleményed, de szeretnénk, ha te is hallatnád a hangod.”

Ezt a „nem akarjuk megmondani” dolgot persze már rögtön meg is cáfolja, amikor tájékoztat minket arról, hogy: „Olyan online közösségeknek adunk otthont, amik akár politikai, akár piaci okok miatt alig jutnak levegőhöz. A Központot azért hoztuk létre, hogy ne érezd úgy, egyedül harcolsz a világ ellen. A Megafon Központnál nem kevesebbet vállaltunk, mint hogy: megtaláljuk a nemzeti érzelmű kortársainkat, felerősítsük a hangjukat, hozzájáruljunk a sikerükhöz, közösséget hozzunk létre. A Magyarország jövőjéért dúló harc itt dől el, ezért össze kell fognunk!”

Azért ebben eléggé benne van, hogy mi legyen a véleménye azoknak, akikkel szembe jönnek a toborzó szerint „mindent elsöprő, a közösségi médiát elözönlő balliberális tartalmak.”

Az ifjú influenszerek, akiknek az első 4 naposra tervezett képzését október elején kezdték meg, már túl is vannak egy-két képzésen. Kovács ennek kapcsán nagyon pozitív élményekről beszélt. Abbéli véleményének is hangot adott, hogy fiatalok és öregek majd itt (értsd: a képzés eredményeként) megtalálják a módját, hogy a saját köreikben éppúgy, mint a közösségi oldalakon (értsd: Facbook, Instagram stb.) felerősítsék az általa konzervatív jobboldalinak nevezett igazság hangját.

Nos ez lenne a Megafon Központ. Alkalmanként csak 200 jelentkezőt vesznek fel, bár az első nekifutásra Kovács szerint 500-an jelentkeztek. Felvételi is volt, mint az komoly helyeken lenni szokott. Kiscsoportosak a foglalkozások a vírusjárvány miatt. Talán még papírt is kapnak a végzősök. Hátha jó lesz még valamire valamikor.

Olvasóim első olvasatra nyilván felvonják szemöldöküket, hogy mi közünk nekünk ehhez az ostobasághoz. Nekem viszont az a véleményem, hogy mégsem mondhatjuk, hogy nem érdekel, nem foglalkozom vele, mert attól a néphülyítésnek ez a módja (is) még megmarad. A helyzet az elutasítással nem fog megváltozni, attól, hogy a fülünket befogjuk, a szemünket becsukjuk. Ezzel mindössze annyit érünk el, hogy a kormány propaganda-gurui büntetlenül tovább manipulálják a politikában kevésbé jártas, a valóságra kevésbé fogékony polgártársainkat.

Másrészt mindazok, akik – mint magam is – rendszeresen tájékozódnak a közösségi média felületein, már nem egyszer megtapasztalhatták a Megafon Központ végzett hallgatóinak megjelenését, trollkodását, nyers, nemegyszer durva beszólásait. Több helyen ezeket azonnal kiszorítják, törlik, tiltják. Mégsem mondhatjuk, hogy az általuk terjesztett, nem ritkán nagyon is tetszetős hazugságok alkalmasint nem érnek el, nem befolyásolnak amúgy jószándékú embereket is.

Komolynak ismert, bár a politikában járatlan ismerőseim között is akadt például, akit elgondolkodtatott az amerikai elnökválasztás kapcsán a Trump stáb által terjesztett blöff, miszerint halottak levélszavazataival nyert Biden. Nézzük meg ezt kicsit közelebbről.

Az októberben megkezdődött levélszavazásra elméletileg az amerikai állampolgárok 80%-a jogosult. Négy évenként a szavazásra jogosultak 20-25%-a él a lehetőséggel. Különösen megnőtt a levélszavazatok iránti érdeklődés most, a járvány terjedésével. Érdekes módon éppen a demokrata szavazók éltek leginkább a véleménynyilvánításnak ezen módjával, mégpedig azért, mert a vírustagadó Trumppal szemben Biden, a kampánya során végig, nagy hangsúlyt helyezett a védekezés fontosságára. Tüstént hírek is keltek szárnyra döglött macskának kézbesített szavazólapról, „halott szavazók tömegeiről”. Itthon a miniszterelnök és stábja sem mulasztotta el felhánytorgatni ezeket az „hiteles eseteket”. Nem is beszélve a kormányszócsövekről: Bayer, HírTV, 888, Pesti Srácok, Origo stb.

És valóban. Nagyon is elképzelhető, hogy mire letelt a levélszavazatok feladása és felbontása között eltelt egy hónap többen belehaltak a Trump által tudatosan negligált vírusfertőzésbe. Vagyis Trump ezt akár vakon is állíthatta anélkül, hogy akár egyetlen olyan levélszavazatot is fel kellett volna mutatnia, amelynek a beküldője halott. Az USA-ban 10 millió fertőzöttből mára közel 240 000 elhunyt. Ez pedig, nem lehet eléggé hangsúlyozni, nem kis részben a Trump-féle vírustagadóknak is köszönhető.

Nos, például ezekről a levélben szavazó halottakról is lehet jókat influenszerkedni. Nem biztos, persze, hogy ennek Orbán is felhőtlenül örülne, hiszen nála jobban senki nem manipulált eddig a levélszavazatokkal, a halott szavazókról már nem is beszélve.

Ez csupán egyetlen példa arra, hogy mire, miért és hogyan kell felkészíteni a Megafon Központ hallgatóit.

Magánvéleményem szerint egyébként megafonra annak van szüksége, aki túl akarja kiabálni a tömeget. Aki dominánsabbnak akar látszani azoknál, akik sokkal többen vannak. Aki a többségre akarja ráerőltetni a kisebbség akaratát és véleményét. Kovács István stratégiai igazgatónak és Megafon Központ hallgatóinak azt üzenem, hogy ostobaságokra és felesleges dolgokra pocsékolják a drága idejüket.

Szeretném emlékeztetni a „jobboldali konzervatív” influenszereket Tarlós István emlékezetes beszélgetésére Tordai Bencével a főpolgármester választás előtti napokban. Tarlós is egy ordibátorba kiabálta bele durva, ledorongoló, „jobboldali konzervatív” véleményét. Előttem van még a kép, ahogy nem csak Tordai Bence, de a körülállók is hangosan röhögtek rajta, Tarlós pedig, mint tudjuk, elveszítette a választást.