Orbán Viktor hirtelen megvilágosodott és bezárja az országot

Posted by

Hakapeszi Miki

Csak röviden: annyira megfordult a néphangulat, hogy még az izlandi meccset is elengedte Orbán Viktor. Erre azért nem számítottunk, az eddigi hozzáállása alapján azt vártuk, hogy pénteken jelenti be a normális szigorítást.  Az elmúlt hetekben már a narancshitű szektán túl a laikusoknak is tök egyértelmű volt, hogy sok ezren halnak meg értelmetlenül, ha nincs lockdown. Megerősítette a kórházakat, de szinte semmit nem tett a védekezésért. Azért, hogy kevesebben betegedjenek meg. Régóta látszik, hogy a vesztébe rohan ezzel a stratégiával, de mindenkit, aki ezt elmondta, ellenségnek nevezett, egyik csicskája még a saját profi vírusszakértőjüket is lerémhírterjesztőzte.

Egyértelmű, hogy szeptemberben még lehetett arra hivatkozni, hogy a zemberek nem akarnak szigorítást. Akkor még csak azt kritizálhattuk, hogy egy felelős kormánynak nem a nép seggének full service kinyalása, a választási szavazatoptimalizás a dolga, hanem az ország érdekét nézve tevékenykedni. Ha kell, irányt mutatni, elmagyarázni, hogy gáz van, értsétek meg, hogy most másra van szükség. Ahogy ezt szinte mindenki más Európában csinálta.

Én már rég bűnt kiáltottam, aztán feltettem a kérdést, hogy hány halott után kezd el védekezni az ember. Így szavaim nem maradtak az elmúlt napokra, amikor már az volt a kérdés, hány ezer embert küld a halálba a kormány a késlekedéssel. Zsiday Viktor, a legprofibb magyar alapkezelő elmondta. És megkapta több helyről, hogy még optimista is volt a 10 ezer halottal. Géza kolléga is még durvábbat kalkulált.

Ezért, ha önmagában nézem a miniszterelnök mai bejelentést a lockdown-ról, akár egyet is érthetnék vele. Persze az osztrák hivatkozás nettó kamu, mi már rég rosszabbul állunk és nem is követtük eddig se őket. Lehet vitatkozni a részintézkedéseken is, de nincs mese, ez az irány, ezt kellett csinálni. Lényegtelen, hogy szerintem az általánosban is szigorítani kellene, a szülőre bízni a döntést. Amit ma végre meglépett, az összességében jó. De soha ne feledjük, hogy mennyire elkésett és ennek mekkora ára lesz.

Tényszerűen megállapítható, hogy a nagy, tévedhetetlen hadvezér, a kritikát nem tűrő határozott zseni március óta elkésett mindennel. Tavasszal csak akkor zárt iskolát, amikor a nép belekényszerítette. Amikor a kijárás volt a kérdés húsvétkor, rálőcsölte a terhet a polgámesterekre. A gazdasági mentéssel hetekig késett, már mindenhol volt kurzarbeit, mire nagy nehezen egy gyenge utánzattal ő is előrukkolt. Augusztusban javában hurcolták be a vírust külföldről, de csak akkor zárt határt, amikor már mindegy volt, a vírus belül terjedt. A normális konktaktkutatást el se kezdte, egyből robbant a járvány. Megfelelően tesztelni megint akkor kezdett, amikor rég késő volt. Minden ezzel kapcsolatos kritikát lepattintott, minden kritikust lehülyézett, aztán fű alatt csak elkezdte növelni a tesztkapacitást, napi 10-ről 20 ezerre. Miután a pozitív arány elszállt 20 százalékra.

És persze a szigorítások, de erről már írtunk többször.

Mi történhetett most? Nyilván most billent benne át a mérleg, úgy érezte, hogy már nagyobb veszély a hatalmára a rengeteg halott, mint a gazdaság leállásából fakadó problémák. Főleg hogy veszettül hisz abban, hogy gyorsan jön a vakcina. Ha csak a szolgáltatások állnak rövid időre, az még kezelhető lesz annyira, hogy jövőre megmentőként ünnepeltethesse magát. Sőt, kis mázlival már karácsonyra is valami kis enyhítést bevezethet, azt fogja ám csak igazán komálni a nép. Legalábbis ezt gondolja.

A következő hónapokban meghalnak néhány ezren várhatóan, akiknek nem kellett volna. De a mostani szigorításokkal van esély arra, hogy hamarosan tetőzzön a járvány. Utána lehet, hogy a halottak számát mindenki hite alapján ítéli meg és nem veszít nagyot a népszerűségéből Orbán. Arról, hogy végül milyen eredménnyel jön ki a dologból, a gazdasági válságkezelés dönt. Most hoztak néhány helyes döntést, persze durván elkésve. De valószínűbb, hogy nálunk mindennel együtt nagyobbat üt a járvány, mint a környező országokban és ezt már nehéz lesz Sorossal kimagyarázni 2022-ben.

https://mentalisdeficit.blog.hu/