Áttörés a koronavírus vakcína kutatásban

Posted by

Pfizer és a BioNTech közölte , hogy a vakcínára engedélyt kér az Egyesült Államokban. De addig meg kell várni az oltóanyag hosszútávú hatását. Nem sokkal a bejelentés után közölték, hogy magyar idő szerint délután 6-órakor Boris Johnson miniszterelnök bejelentést tesz a tévében. A Daily Mail úgy tudja, hogy a londoni kormány 30 millió adagot rendelt a vakcinából, amely 15 millió ember oltására elegendő. A londoni  tőzsde indexe jelentősen megugrott a hír hallatára.

Pfizer és német partnere BioNTech az első két cég, amelynek vakcinája sikeresen vizsgázott egy nagy teszt során. 43 ezer vett részt az oltóanyag tesztelésében, 90 százalékuk immunis maradt a fertőzéssel szemben.

Dr. Paul Hunter, a  University of East Anglia, professzora a Daily Mailnek: “Nagy kérdés, hogy az oltás mennyi időn át hatásos, szükséges-e az évenkénti ismétlés. Mindenképpen a vakcina megjelenése hatalmas előrelépést jelent. A teszteredményeket általában igazolja a végső eredmény, de még nem lehet garantálni ezt”.

“Ez a mai az emberiség és a tudomány nagy napja” – mondta Albert Bourla, a Pfizer elnök-vezérigazgatója. “Vakcína-fejlesztési programunkban kritikus mérföldkőhöz érkezünk egy olyan időszakban, amikor a világnak leginkább szüksége van rá: a fertőzési arány új rekordokat állít fel, kapacitásukon túl működnek a kórházak és a gazdaság újraindításra vár”.

Címkép: A képen látható az első olyan személy, aki Pfizer oltást kapott a Marylandi Egyetemen ez év májusában. Azóta több mint 43 000 ember vett részt a vakcína tesztelésében