Francia pezsgő New York-i tetőteraszon

Posted by

Max Boot
>Falatozás közben kaptam a hírt. A New York-i  West Side egyik éttermének kerthelyiségében ültünk. Szombat volt, 11:30. És akkor valami zaj hallatszott. Távolról. Kiabálás, Taps. Dudálás. Mi van? Lehet, hogy…? Igen. Az volt. Előkaptam a telefonomat, a CNN éppen azt jelentette, hogy Biden megnyerte az elnökválasztást.  És aztán jött a többi hírgyár, egymás után.

A következő órákban még nagyobb lett az ünneplés. Az emberek szószerint táncoltak az utcán. Kemény fickók dobálták öklüket az egébe. Egy nő amerikai zászlót tekergetett és közben trombitált. Egy férfi kinyitott egy pezsgőt, és mindenkit lespriccelt vele. “Hát ez jobb, mint amikor a Giants megnyerte a Super Bowlt” – hallottam, hogy ezt mondja egy pasi.

Számomra a VT nap (Victory over Trump) pezsgőzéssel ért véget szomszédom tetőteraszán, miközben néztük a fenséges napnyugtát a Hudson folyón. Pol Rogert ittunk. Winston Churchill ledvencét. Ünnepeltük a demokrácia győzelmét. Érzelem dús – valójában túlcsordult érzelemmel teli – pillanat volt.