Sors beteljesítve: Kvittek vagyunk

Posted by

Bíró Kriszta beszélgetése Molnár Piroskával

Tóth Zsuzsanna

Lemaradtam egy rendhagyó könyvbemutatóról, így aztán gyorsan elolvastam a művet, amelyben Molnár Piroska – a Nemzet Színésze – Bíró Krisztával beszélget; emlékezik, életmorzsákat szemlél anélkül, hogy leltárt készítene. Ahogy ő mondja, nagytakarít.

Mitől lehet igazán jó egy beszélgetős könyv? Semmiképpen nem attól, hogy nagy tisztelet övezi a „mesélő” művészt, és elismeréssel lehet szólni a mértéktartó, intelligens partnerről is. Ahhoz, hogy az érdeklődés fennmaradjon az olvasás során, mindenképpen kell egy olyan kimagasló életút, mint amilyen Molnár Piroskáé, aki elsősorban művészi pályájáról, nem pedig a magánéletéről kíván beszélni. Elkerülhetetlen ugyan, hogy néhány személyesebb mozzanat szóba ne kerüljön, de garantáltan nem célközönség a pletykaéhes olvasó.

Reflektorfénybe kerül ellenben ötven év hazai színházi fejlődése, ezen belül a legendás kaposvári műhely története – ez mintegy egybefonódik a művésznő életével –, és némely rejtettebb zugra is fénycsóva vetül a beszélgetés során. Kaposvár sem a „legenda mivolta” miatt fontos számára, hanem mert az a hely, ahol együtt, jóformán csak a munkáért éltek. Akit megismerünk, a szerepeken túli ember harcos, mégsem harsány. Okos. Szemérmes. Tartózkodó. A beszélgetőtársnak köszönhetjük, hogy mégis sok mindent feltár az olvasók előtt. Megtudjuk, hogy gyerekkora óta meggyőződéssel és hittel készült a pályára, és csakis erre készült. Valójában nincs fontosabb az életében a színháznál. Az átlagosnál jóval olvasottabb, művelt és érzékeny Molnár Piroska szavaiból kiderül; szinte fanatikusan ment vágya után, noha kevés körülmény predesztinálta erre. (A tehetséget és elhivatottságot leszámítva.) De az élethez kell némi szerencse is, és itt-ott ebből is jutott neki – az egyedüli, ám szerető szülő támogatása, a figyelő és segítő tanári szemek mellett. Pályáját nagyszerű szerepek, kiváló tanárok, mesterek, barátok és pályatársak kísérték. Molnár Piroska sokoldalúsága közismert, ha valami, hát a szerep-skatulyák nemigen kísértették. Hajdani szépsége ma is feldereng arcán, mégsem primadonnaként gondolunk rá (holott volt az is), hanem különleges, egyedien formált karakterei bukkannak elő az emlékezetből. (No meg, hogy ő a második legcsodásabb Bors néni.) Sok nagyszerű szerepalak jut eszünkbe – örvendetesen napjainkból is, hiszen még teli van energiával, bár a test romlása már akadályozza ebben-abban. (És ez meglehetősen bosszantja.)

A kérdező Bíró Kriszta nem tolakodó beszélgetőtárs, bár néha akár eltérő véleményt is fogalmaz. Nem turkál a szakmatárs múltjában, csak figyel. Ismeri partnerét, és tudja, különleges ember válaszol neki. Érződik a szeretet is, amellyel hallgatja. Ugyanakkor szerkesztőként nem elég radikális, meglehetősen sok az ismétlődés – néha pici módosítással – a beszélgetésfolyamban. Adódik ez magából az élőbeszédből, tehát megértéssel kell fogadni, mint egy családi ebéden a szeretett emberek jól ismert sztorijait. Igen, én is olvastam volna még tovább az emlékmorzsákat szakmáról, tanárokról, pályatársakról, barátokról, elhivatottságról, szerepekről, életről. (A beszélgetésben elhangzó nevekről rövid „ki kicsoda” található – igen helyesen – a kötet végén.)

Végezetül bevallom, imádtam (és szinte hallottam) Molnár Piroska olyan kis felfortyanásait, mint az alábbi: „Agybajt tudok kapni, amikor, a képzeld el, a Kosztolányi-versben, a Hajnali részegségben azt mondják, hogy hálát adtam akkor az úrnak. Azt mondják, hogy az úrnak. Mondom, tudod mi az azúr? Az azúr kék, azúr. Nem az úr, nincs ott úrról szó. »Dalolni kezdtem ekkor az azúrnak.« Az egyik külön van írva, a másik egybe. Na, ezen alaposan fel tudom húzni magam.”

Molnár Piroska, Bíró Kriszta

Molnár Piroska: Kvittek vagyunk. Beszélgetőtárs Bíró Kriszta
Corvina Kiadó, Budapest, 2020
208 oldal, teljes bolti ár 3490 Ft,
kedvezményes ár a lira.hu-n 2792 Ft,
e-könyv változat 2399 Ft
ISBN 978 963 136 6778 (papír)
ISBN 978 963 136 6976 (e-könyv)

* * * * * *

A kiadó fülszövege

Molnár Piroska a Nemzet Színésze mintegy fél éven át beszélgetett Bíró Krisztával gyerekkoráról, színészi pályájának állomásairól, emlékezetes szerepeiről, előadásokról, kollégákról, magánéletéről, gazdag és tartalmas életútjának sokszor regényszerűen izgalmas történetéről.
Élet-nagytakarításnak nevezte a dialógusban született vallomást, ebből lett ez a könyv, amelyet a kiadó Molnár Piroska három szeretett kollégája és rendezője, Babarczy László, Zsámbéki Gábor és Ascher Tamás ajánlásával bocsát útjára.

Az Olvass bele A KULTÚRAKIRAKAT írása

Discover more from ÚJNÉPSZABADSÁG

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading