Orbán Viktor rázza a fát

Posted by

Vásárhelyi Mária
>Afrikában él egy bennszülött törzs, amelynél az a szokás, hogy egy bizonyos életkort elért időseket egy évben egyszer felzavarnak egy hatalmas fára, aminek a törzsét körülálljak a fiatalok, és addig rázzák, amíg el nem kezdenek potyogni az öregek. Jó ideig rázzák a fát, és aki nem esik le, az tovább élhet a következő farázásig, aki pedig leesik, az úgy járt. Így szabadítják meg a törzset a közösség számára már csak terhet jelentő idősektől.

Ez jár a fejemben mióta Orbán minapi igehirdetéseit meghallgattam. Mert ne legyenek kétségeink a miniszterelnök egyszemélyben úgy döntött, hogy inkább haljon meg néhány tízezer “idős, kónikus beteg”, akik egyébként még akár 10-20-30 évig is élhettek volna, mint hogy veszélybe kerüljön a 2022-es újraválasztása és néhány – a gyermekkori álmait valóra váltó nemzetközi focimeccs -, ahol vendégül láthatja idoljait, és amelyekkel eleget tehet leghűségesebb alattvalói – a B közép és más törzsszurkolók – vágyainak. S hogy eközben áldozatul esik néhász száz fiatalabb is – hát ahol fát vágnak, ott hullik a forgács.

S hogy miért gondolom, hogy egyszemélyben döntött így? Mert nem tudom elképzelni, hogy van olyan orvos, virológus és egyéb szakértő, aki támogat egy ilyen startégiát, amely szerint az emberi életnél előbbre való a “gazdaság működése”. Ráadásul ez a szembeállítás is egy hazugság. Hiszen amint eddig is láttuk, bár a gazdaság visszaesése valóban mindenhol nagy probléma, és még nagyobb lesz, de nem visszafordíthatatlan, bár tény, hogy nagyon sok áldozatot kíván. Viszont az elvesztett emberéletek nem adhatók vissza. És nem igaz az sem, hogy Svédország elkerülte a visszaesést. Azoknak az országoknak a gazdasága sínylette meg legkevésbé a járványt, ahol drákóian szigorú intézkedéseket hoztak rögtön a kezdetekkor, és azt mind a mai napig betartatják.

Ott persze nem Matolcsy, Parragh, Szíjjártó és hasonló közveszélyes fantasztákra és idiótákra van bízva a gazdasági élet vezetése. Mindemellett még az sem igaz, hogy a gazdasági megfontolások lennének a döntőek, hiszen ha így lenne, akkor nem kivonnák, hanem pumpálnák a pénzt az emberekhez, hogy legyen fogyasztás, hiszen attól működik a gazdaság. Itt a legfonotosabb szempont: hogy ne kelljen olyan intézkedéseket hozni, amelyek pillanatnyilag népszerűtlenek #amagyaremberek körében, és veszélybe sodorhatják a 2022-es győzelmet.

Orbán pontosan tudja, hogy #amagyarember gyorsan felejt, és ha 2022 elejére talpra áll a gazdaság és elindul a növekedés, akkor a teljesen feleslegesen feláldozott emberéletek a feledés homályába merülnek. Számomra azonban továbbra is nagy kérdés, hogy van-e joga egy miniszterlenöknek egy ilyen egyszemélyi döntés meghozatalára. Amikor megválasztják, akkor arra kap felhatalamzást, hogy az itt élő emberek jólétét, biztonságát és életét védje meg ő és kormánya, nem pedig arra, hogy kénye-kedve szerint döntsön arról, hogy hány ember életét, egészségét lehet feláldozni a gazdaság és a politika oltárán. Ilyen jogot csak az vindikál magának, aki számára az emberség, az empátia, a szolidaritás ismeretlen. Normális országban ilyen válsághelyzetben az ország vezetőinek kizárólag az a feladat, hogy a szakmai grémiumok által meghozott konszezusos döntéseket végrehajtsák és végrehajtassák. Orbán Viktor ugyanúgy halandó ember, mint mi akárhányan, és nem garázdálkodhat szabadon emberi életekkel, nem dönthet életről és halálról.