Euronews: koronavírus jelentés

Posted by

Ács Gábor
euronews

4673 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 109.616 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 81 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2438 főre emelkedett, 25 070-en pedig már meggyógyultak.  Az aktív fertőzöttek száma 82 108 fő. Az aktív fertőzöttek 25%-a, az elhunytak 29 %-a, a gyógyultak 27%-a budapesti. Jelenleg összesen 5803 koronavírusos beteget ápolnak kórházban. Hazánkban már 417-en vannak lélegeztetőgépen, őket mesterséges kómában tartva igyekeznek megmenteni. Az eddigi tapasztalatok alapján alig több mint felük megmentését remélik a szakemberek.

Éjszakai kijárási korlátozás van életben. Éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. Ez alól kivétel, ha valaki munkavégzés céljából, a munkavégzés helyére történő közlekedés céljából, a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából vagy egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal hagyja el lakóhelyét.

Újra életbe lépett az ingyenes parkolás, és Budapesten, valamint a megyei jogú városokban helyi tömegközlekedési szolgáltatást végző gazdasági társaság köteles járatsűrítési tervet készíteni a munkanapokon reggel 7 óra és délelőtt 9 óra közötti, valamint délután 15 óra és este 19 óra közötti időszakokra.

Be kell zárni a szórakozóhelyeket és a rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban és színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni, és kötelező a maszkviselés. Emellett továbbra is kötelező a maszkviselés az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a szociális és az egészségügyi intézményekben, a vendéglátóhelyeken.

***

Tíz mondat Orbán Viktortól a járványról

A járványt elsősorban a külföldiek hozták be. (Magyar Rádió, 2020. március 13.)

Ilyet akarok látni máshol is. (Kiskunhalason, a börtön területén felállított, konténeres járványkórházban, Baon.hu, 2020. április 11.)

Időt nyertünk, és felkészítettük az egészségügyet a védekezésre. (Magyar Rádió, 2020. május 1.)

Fontosnak éreztem, hogy ezt a védekezést személyesen irányítsam. (Magyar Rádió, 2020. május 8.)

Jobb állapotban fogunk kijönni a járványból, mint ahogyan belementünk. (Magyar Rádió, 2020. július 31.)

Ez év tavaszán a járvány első hullámát sikeresen kivédtük. (Miniszterelnök.hu, 2020. szeptember 21.)

A járvány nem ellene szól egy nagyarányú /orvosi/ bérrendezésnek, hanem inkább mellette. (Magyar Rádió, 2020. október 4.)

A járvány felől nézem az országot. (Hír TV, 2020. október 7.)

Áprilisban nagy valószínűséggel győzelmet hirdethetünk a járvány ellen. (Magyar Rádió, 2020. október 30.)

A kormányt sem kíméli a járvány, meghalt az egyik főtanácsadóm, Szőcs Géza koszorús költőnk. (Magyar Rádió, 2020. november 6.)

Szerkesztette: Zöldi László