Amerika nincs is olyan messze Magyarországtól?

Posted by

Kocsis Tamás

>Trump előre kihirdette magát győztesnek, amivel pontosan az a forgatókönyv valósul meg, amitől számos politikai elemző tartott. Az elnök már a kampányban is többször előre megkérdőjelezte a választások tisztaságát, és kikelt a levélszavazatok ellen, miközben lehetett tudni, hogy idén a járvány miatt különösen sokan fogják ezt a megoldást választani.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint „egy biztos, mi Donald Trumpot támogattuk, Joe Bident pedig Soros György támogatta, több mint ötvenmillió dollárral, azt hiszem.” S ez is az igazság része: „Nem számít, ki nyerte az amerikai választásokat. Ahogy a South China Morning Post rovatvezetője, Peter Kammerer írja, Amerikában a megosztottság csak fokozódik, így az igazi nyertesek Hszi Csin-ping kínai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök.

De Európa már reménykedhet: újjászülethet a hagyományos euróatlanti szövetség.

Biden végül úgy nyert, hogy az történt, amire mindenki számított: Trump nem ismeri el győztesnek, megválasztott elnöknek. Akkor most Biden lesz az amerikaiak számára az új “Potus” (President of the United States) a neje pedig (akival Tom Lantos ösztönzésére a Balatonnál nászutazott) az uj “Flotus” (First Lady of the Unites States). Prognózisom: az USA-n belüli erőszakos cselekmények (fehérek, feketék, demokraták, trumpisták) egy ideig folytatódnak, aztán elcsendesednek. A világ újrafelosztásáért folyó harc pedig változatlan erővel folytatódik, csak kevésbé hektikusan…

Történelmi a kérdés: Kína és Oroszország szövetségben lép-e fel hosszútávon azzal szemben, amit Nyugatnak szokás nevezni? Volt már kínai-szovjet szövetség (2. vh. koreai háború). Ma pedig parancsolóak lehetnek az érdekek: Kína rohamos fejlődése, Oroszország kifogyhatatlan természeti kincsei… És akkor történelmileg elporlad nem csak az USA, hanem az euroatlanti térség nemzetközi gazdasági, katonai, politikai súlya is.

Mi meg kapkodhatjuk a fejünket: erre Moszkva és Paks, arra Brüsszel és a német autóipar…