A megverhetőség érzése

Posted by

Tömpe István

És akkor a tanulságok. Az amerikai elnökválasztás a maga természetéből adódóan sokféle értelmezést kapott és ez így lesz a jövőben is. A republikánusok, az én merőben szubjektív meglátásom, többségükban fellélegezhettek, mert Trump sokféle okból nem volt számukra jó választás. A televízó furcsa pillanatokat rögzített. Volt, aki szinte könyörögött, hogy Trump óvja meg örökségét, ne hazudjon, ne uszítson. Ha méltósággal távozik, mondták, a republikánusok erős királycsinálója marad. Akik alighanem ezt szeretnék a legkevésbé.

Ami a konzervatív forradalmat illeti, a forradalmárok riadalmat keltettek az amerikai jobbközépen, ez a helyzet az itthoni konzervatív forradalmárokkal is. Biden győzelme zavart keltett, mert a magyar konzervatív forradalmárok nyelvezete olyan durva, uszító, egyoldalú, hogy annak a magyar-amerikai kapcsolatok folytatása szempontjából következménye lehet. Lehet, de nem hiszem, hogy nyíltan lesz. Izomfájdalmakkal küzdő külügyminiszerünk (tudom, milyen, gyógyulást kívánok) nyilatkozában a magyar-amerikai együttműködés gyümölcseinek megóvását kérte. Hogy pontosan milyen gyümölcsökről van szó, majd kiderül.

A kommentárok alapján sokan nem tartják fontosnak az amerikai elnökválasztást, mert az bennünket –távol a nagyfiúk játékától- aligha érint. Mi tovább feredőzhetünk a láthatatlanság, a kicsiség és érdekteleség védelmében, ám azért itt egy minimalista megközelítés. Biden győzelmétől ugyan nem lesz még tavasz, a sánták nem fognak járni, a vak látni, de a pillanat üzenete tisztán hallható: Trump megverhető, jól meg is verték. Ha ez nem fájna annyira, a konzervatív forradalmárok narratívája sem volna annyira útszéli. És természetesen, Trump magyar segédcsapatait nem pusztán a végeredmény rendíti meg, hanem a megverhetőség érzése.

Hatalmas szerencséje az ellenzéknek, hogy ugyan Orbán rátalált a jóformájú okos nők vonalára, de nem találta meg a maga Kamela Harrisát. Orbán női a NER GI Jane-jei. Szomorú persze, hogy a nőknek ennyit kell küzdeniük még mindig, hogy előre jussanak. Más kérdés, hogy a végén, bár ők a legkeményebb tengerészgyalogosok, sok választói (kisebbségi) csoportban kevés szavazót vonzanak. Amerika néhanapján csalódás kelt a világban. Hol szörnyen szabad és toleráns, hol elnyomó és rasszista, hol túl erős, hol túl durva, érzéketlen, hol csak lenyomja az európai kultúrát és kulináriát. Mert: ez egy ilyen ország. Így lehet most is.

Előrejelezhető a magyar konzervatív forradalmárok csalódása Trump várható pereit illetően is. Az egyik figura azt várja, hogy a mai elnök a Legfelsőbb Bíróságig végig fog perelni, ahol már várják az alkalmat az 5/3 arányban konzervatív és javarészben Trump által kinevezett főbírák, hogy végre elmeszelhessék Bident. Ha a NER-ben hasonló történne (2022), ez valószínű következmény volna, de ennek az USA-ban még Trump forradalma mellett sincs komoly esélye. Úgyhogy inkább csak arról van szó, hogy a mi forradalmárunk inkább csak a maga rendszerének mechanizmusát irta le, és tévesen hivatkozott az amúgy szétszakadt Amerikára. Hazabeszélt, vagyis ráokádott az általuk felügyelt Alkotmánybíróságra.

Van-e a NER-nek oka félni Bidentől? Amerika nagyhatalom, európai érdekei a mi nyugati határaink előtt megritkulnak. Keleten a lengyelek fontosak számukra (védvonal az oroszokkal szemben). A mai magyar kormány kétfelé játéka és lázítása az EU-n belül Trump és Putyin tetszésével találkozott, ha eljő Biden, ez változhat. Eddig sem az amerikaiaknak, sem az oroszoknak nem volt kifogásuk az ellen, hogy ilyen-olyan konferenciák és megbízások örve alatt itt gyülekezzen a radikális jobboldal. Az 1931-es jankapusztai fejleményekhez hasonlóan (usztasa terrorista tábort nyitottak itt), volt itt nagy félrenézés. Ez talán nehezebbé válik.

További gondot jelenthet a NER-nek Biden Európa politikája. Az EU sok tekintetben versenytárs marad, de Trumphoz képest lényeges változás lehet, ha Biden nem utálja Európát, ha nem örül látványosan az európai szakadásoknak (Brexit), mert ez valóban problémát jelenthet Orbán Viktornak. Az EP jogállamiság fenyegetése, Biden Európa-semlegessége vagy inkább barátsága, leszűkití mozgásterét. A játéktér pótlására Pekingből és Moszkvából érkezhet gyorssegély, ez azonban nagyon veszélyes. Óvakodj a görögtől (orosztól, kínaitól), mégha ajándékot hoz is. Ahogy csúszik ki és le a NER Európából, úgy veszélyezteti a vezér saját uralkodórétegének stabil kilátásait, akik pedig frissen szerzett birtokaik örökös urai szeretnének lenni, akár más király alatt is.

Nem különösebben érdekes, de a végére idebiggyesztem: sohasem volt erőssége a magyar elitnek a beszéd. Talán Orbán fejlődött a legtöbbet, de aztán mondanivalója egyre ürült, és ahogy a nagy színész öreg korára, már csak öblögeti a szépen formált szavakat. Ezzel együtt sokan szeretik és szeretni fogják. Mindenestre még vele is dráma, amit hazánk nagyjai előadnak szóban és írásban. Pech, hogy éppen most verik szét a színészképzést. Ripacs már van, némi beszédtechnika kellene. A magyar sajtó produkciója szokatlanul gyenge és bizonytalan volt a választások során. Jobban azok teljesítettek, akik szimplán átvették a nagy hírügynökségek posztjait. Többen igen nevetségessé váltak a szememben azzal, ahogy rendületlenül folytatták a Trump-folytatódik témával kapcsolatos felszínes okoskodásokat. A magyar ellenzéki (vagy álellenzéki) médiának több tárgyszerűséget, több tudást kell magába szívni, de vajon képes-e erre? Amilyen kiégettséget érzek sokukban, kétségeim vannak. A mániákus ismételgetőket, elitista lenézőket hátrébb szorítva, felkészültebb figurák jöhetnének elő. Hátha a műsorvezetést is némi tanulásra ösztönzik.