Zsidó vicc – amíg az elnökre várunk

Posted by
Gaál Péter
>Miért jó a zsidó vicc? Hajlok afelé, hogy minden viccek között a legjobb. Az átlag viccben nem az elmésség dominál, hanem a káröröm. Olvassanak egyben el párat. Ugyanaz a nóta, mint a cirkuszi bohócnál: az ő kárán nevetnek rajta. Azon, hogy hasra esik, megpofozzák, leöntik, leönti magát, nem sikerül neki valami. Nagyon nagy bohócnak kell annak lenni, aki ebből ki tud hozni valamit, ami mélyebb. (Azért volt ilyen bohóc. Eötvös Gábor, akit még Charlie Chaplin is ismert és elismert, például ilyen volt.)

A zsidó vicc azonban elmés. Benne van az élet minden abszurditása. A zsidó vicc elsősorban humoros, nem nevetős: ennek az abszurditásnak a könnyedén vétele. Az élet – a lét – nem arra van, hogy nyerjünk vagy veszítsünk benne. Az csak ideig-óráig lehetséges, mert minden folyamatosan változik. Aki ma nyer, holnap veszít, és fordítva. Und so weiter, a végtelenségig, ameddig meg nem hal, ahogy a mesék szoktak befejeződni. Természetesen lehet jó passzban is meghalni, és lehet rossz passzban is. Nem a delikvenstől függ. A passzokat ADJÁK.

“Sokan lesznek elsőkből utolsók és utolsókból elsők.” (Máté 19,30) Mindegy, hogy az evangélista hogy értette, mit gondolt, hogy Jézus hogy értette, Jézus maga hogy értette, ha mondott egyáltalán ilyesmit, vagy hogy hangzott eredetileg arámiul és görögül. Vak tyúk is talál szemet, persze nem biztos, hogy AZ a tyúk vak volt. Nem tudjuk, és nem is érdekes. Az az érdekes, hogy a “sokan” nem feltétlenül úgy értelmezendő, hogy “EGYESEK elsőkből utolsók lesznek, MÁSOK utolsókból elsők.”

Lehetséges, hogy UGYANAZOKRÓL van szó.

De még mennyire lehetséges, lásd a most aktuális amerikai elnökválasztást is.

A zsidó vicc az életről szól. Erről az abszurd drámáról vagy vígjátékról, ki hogyan veszi. Nincs vidámabb és komolyabb a Játéknál, írta László András.
Az első lépcső, hogy kinevetünk másokat. A legelső lépcső. A legalja. A zsidó vicc azonban ZSIDÓKRÓL szól, ZSIDÓKNAK. A gójok a zsidókon nevetnek, ha hallják, olvassák, a zsidók SAJÁT MAGUKON. De például a székely viccek is székelyekről szólnak! Igen, csak teljesen másképp. Írtam volna, hogy elsősorban a szituációról, de nem ez a lényeg: a székely viccben a székely góbé POZITÍV hős. Nem a főhős szenved kárt benne, bír valamiféle jellemhibával, hanem rendszerint MÁS. Akár egy MÁSIK székely, lásd például a dőlő fa esetét. A zsidó viccben viszont mindig a zsidó.
A legfelső lépcső, amikor MAGUNKON nevetünk. Hiszen…

… hiszen mi is ahhoz az álomvilághoz tartozunk, ami ugyanúgy lehet vicces, mint halálosan komoly. Ki hogyan veszi, hogy magamat ismételjem.

Halál! hol a te fullánkod? Pokol! hol a te diadalmad?

Pál apostol is zsidó volt, ráadásul farizeus, a szó akkori értelmében. Ma talán rabbi lenne, amint a damaszkuszi úton látottat is annak szólították életében.

És ha a gójok is képesek volnának egy kis valódi humorérzéket produkálni, a mélyebb fajtából? Mármint a magukat kívül- (felül-) állónak gondolt gójok, akik büszkén hirdetik saját gójságukat, motorosoktól a régi motorosokig? Nos, akkor talán másképp olvasnák ezt a viccet is. Mondjuk, Antal. Lőrinc. Dóra. Gábor, Emilke:

Barátja megkérdezi Kohnt, hajlandó-e átengedni neki egy éjszakára mutatós feleségét, Zálit.
– Nincs az a pénz, amiért besároznám nőm, családom becsületét – feleli önérzetesen.
Erre barátja kitesz az asztalra egy köteg százrubelest.
– Ja, ha van az a pénz, az más – mondja Kohn, a pénzköteg után nyúlva.

S mi, többiek? Mi mit csináljunk ebben a siralomvölgyben? Mihez tartsuk magunkat, Trumpok és Bidenek között félúton?
Mondjuk, ehhez:

Kiköt egy hajó a távoli lakatlan szigeten, s a partra szálló kapitánnyal két, mint kitűnik, harminc éve ott élő zsidó jön szembe. Üdvözlik egymást, a kapitány körülnéz és három takaros épületet lát nem messze a parttól. Kérdésére, hogy mik ezek, az egyik zsidó közli:
– Az ott -, mutat rá az elsőre – az én zsinagógám, ahova csak én
járok, a másik pedig egy másik zsinagóga, amelyikbe a barátom jár, én nem.
– Rendben van – mondja a kapitány -, de ha össze-vissza csak ketten vannak, mire szolgál az a harmadik épület?
– Azt, kérem, azért építettük, hogy olyan zsinagógánk is legyen, amelyikbe egyikünk se teszi be a lábát.
(a viccek Hernádi Miklós gyűjtései)