Biro, BIC – a golyóstoll történet

Posted by
A töltőtoll rangot jelentett. Jóizlést is, csak éppen összetintázta az ember kezét. Aztán jött a tömeggyártás ideje. 1945 október 29-én a New York-i Gimbels áruházban árusítani kezdtek egy terméket. Amiből később milliókat, milliárdokat adtak el. A tollat, amelyet árultak több évtizedes fejklesztés után a Reynolds International Pen Company dobta piacra.
Az úgynevezett golyós tollban olyan tinta volt, amely gyorsan száradt és nem hagyott pacát. A lényeg pedig a pici golyó volt, ami biztosította az állandó, egyforma tinta-áramlást, és lezárta azt, ha a használó abbahagyta az írást. Az új írószer tiszta volt és kényelmes, de egyáltalán nem volt olcsó. A Reynolds golyós tollat 12.50 dollárért árulták. Ez ma megfelel 180 dollárnak. (Magyar pénzben 5570 forint).
Az Egyesült Államokban árulták először a golyóstollat, de eredetét Dél-Amerikában kell keresni. A cég vezetője itt bukkant rá egyik üzleti útján.  Hatalmas üzleti sikeréhez egy új dizájnra és a műanyag-ipar fejlődésére volt szükség.
A golyóstoll felfedezőjének az Arganrinában élő magyar feltalálót Bíró Lászlót tartják. Az angol nyelvterületen biro-nak nevezik a golyóstollat. Ugyanakkor a dolog sokkal régebbi. Egy John K. Loud nevű amerikai  – jogász és feltaláló – olyan töltőtollat akart készíteni, amellyel keményebb anyagokra, mint például a fa és a bőr, írni lehet. Gondolata egy golyó volt, amely egy tokban forgott. 1888-ban szabadalmaztatta ezt. Loud tolla valóban írt bőrre és fára, csak éppen nem írt papírra. Így aztán nem terjedt el.
Aztán jött Bíró 1930-ban. Magyarországon újságíróként dolgozott, ezért tisztában volt az általa naponta használt töltőtoll hátrányaival. A golyxóstoll gondolatát a golyós dezodor szülte. De ahhoz, hogy működjön, a tintát is módosítani kellett. Bíró László fivére György fogorvos volt és vegyész. Ő alakította ki a tollhoz szükséges tintát, amely a nyomdafestékhez volt hasonlatos. Ahogy a dezodoron is, a golyó egyik felét keni a tinta, míg a másik oldala ír a papiron. A golyó a tartójában szorosan zár, ezért nem folyik belőle a tinta.

 

László Bíró was the first to come up with a practical ballpoint, which was easier to use than a fountain pen (Credit: Borja Buenafente/BBC)

Bíró László ( Borja Buenafente rajza/BBC)

Bíró László 1938-ban bejegyezte találmányát Angliában. De nem tudta piacra dobni. Közeledett a második világháború és a két testvér – zsidók lévén – elhagyta Magyarországot és Argentinába menekült. Itt viszont egy a faiszta Spanyolországból jött emigránssal,Juan Jorge Meyne-val nekilátott az új íróeszköz kifejlesztésének. Birome néven mutatták be. Kiderült, hogy a toll repülőgépen, nagy magasságban is használható, ezért a pilóták és a személyzet is kapott belőle a brit légierőnél. A RAF összesen 30 ezer darabot vásárolt belőle. Aztán jött Milton Reynolds, aki felismerte az üzleti lehetőséget, megalakította a Reynolds International Pen Company-t. A Time magazin ezt írta 1945-ben: “emberek ezrei tolongtak azért hogy vegyenek az újfajta töltőtollból”, amelyet csak két évente kell tölteni.” A Gimbell 50 ezret rendelt, amelyből 30 ezret már az első héten eladott. Az első hat hónapban a toll 5.6 millió dolláros hasznot hozott az áruháznak.

 

László Bíró's pen gained the interest of Britain's RAF during World War Two (Credit: Borja Buenafente/BBC)

Az angol légierő által használt Bíró-toll (Borja Buenafente/BBC)

A golyóstollak első generációja a töltőtollakat utánozta. Aztán jött egy változtatás, ezúttal Franciaországból. Michel Bich olasz származású gyáriparos felismerte a golyóstoll lehetőségeit. És elkezdte gyártani. Vett egy lerobbant gyárat Párizs közelében. Nevének rovidítéséből cégét BIC-nek nevezte. Ő találta ki a műanyag testet, a hatszögletű dizájnt. És ezzel felfedezte az eldobható olcsó íróeszközt. Londonban az első golyóstollak 55 shillingbe kerültek. A BIC tollak egyetlen egybe.

Marcel Bich was the first to turn the ballpoint pen into a cheap, mass-produced product (Credit: Borja Buenafuente/BBC)

Marcel Bich ( Borja Buenafuente/BBC)

 

A BIC Cristal márkájú tollából 1950 és 2006 között 100 milliárd darabot adtak el. Ha a dizaáj tökéletes, a termék jó, akkor nem kell fejlesztés. Tehát a termelés is olcsó lehet – mondják a BIC-nél. A műanyag test, a hatszögletű forma világszerte ismert lett. Az olcsó, gyorsan használható íróeszköz évtizedek óta egyforma. A cég szerint óriási kultúrális hatása volt Afrikára. E+mberek milliói tanultak meg a BIC révén írni. A

 

More than 100 billion Bic Cristals were sold by the year 2006 (Credit: Borja Buenafuente/BBC)

Bic Cristal (Borja Buenafuente/BBC)

Arról már kevesebbet beszélnek, hogy egyedül az Egyesült Államokban 1.6 millió BIC-tollat dobnak ki évente. És ez hatalmas mennyiségű műanyag hulladék.

A BBC alapján