Joe Biden az elnök (folyamatosan frissül)

Posted by

Pennsylvania állam 20 elektorának az elnyerésével a demokrata jelölt, Joe Biden megszerezte a győzelmet az amerikai elnökválasztáson.  A demokrata jelölt – Barack Obama alelnöke – ezzel 273 elektori szavazatot tudhat magáénak az összesen 538-ból, ami azt jelenti, hogy a republikánus Donald Trump jelenlegi elnök a szavazatszámlálás alapján minden esélyét elveszítette a második mandátuma elnyerésére.

Amerika választ – Percről percre

A demokrata jelölt költözhet a Fehér Házba. Joe Biden, az Egyesült Államok történetének 46. elnöke. Alelnöke az 56 éves kaliforniai szenátor asszony, Kamala Harris lesz. Az egyelőre nem világos, hogy Donald Trump hány szövetségi államban támadja meg a szavazás eredményét, és tesz jogi lépéseket a szavazatok újraszámlálása érdekében. Donald Trump – George H. W. Bush 1992-es veresége óta – az első elnök, akinek egy ciklus után távoznia kell a hivatalából. 

Donald Trump hivatalban lévő elnök egy órával korábban a Twitteren azt írta, hogy a választást ő nyerte meg, méghozzá sokkal. Bejegyzését a szolgáltató azzal a megjegyzéssel látta el, hogy még egyetlen hivatalos szerv sem jelezte: megszületett a végeredmény.

Trump azt már korábban bejelentette, hogy helyi idő szerint fél 12-kor tájékoztatót tart Philadelphiában.

**

(A Magyar Békekör tudósítása) Simó Endre A Demokrata Párt elnökjelöltje 284 elektori szavazatra tett szert a szükséges 270 helyett, Donald Trump leköszönő elnök pedig 214-et nyert. „Sokkal könnyebb győzni, mint veszíteni” – mondta az Egyesült Államok leköszönő elnöke szombaton, a Magyar Békekör tudósítása szerint.
Donald Trump őszinte vallomása azután hangzott el, miután a Republikánus Párt tisztségviselői egyre-másra vettek lépéstávolságot tőle, hogy mentsék a menthetőt, a párt hírnevét. „Bizonyíték nélkül senkit sem szabad az utcára hívni” – mondta egyikük, utalva Trump pénteki kijelentésére, miszerint ellopták tőle a szavazatokat, és választási csalás áldozata. „Semmi bizonyítékunk sincs az elnök állításának alátámasztására” – vallotta be Trump egyik tanácsadója.
Trump egyetlen mikrofonállványa, a jobboldali Fox TV is lépéstávolságot vett az elnöktől, és elállt attól, hogy tovább választási csalásra hivatkozva hergelje Trump híveit.
Érzékelve küszöbön álló vereségét, és látván a Republikánus Párt elfordulását tőle, Trump kilátásba helyezte egy új párt megalakítását, és egy saját TV csatorna létrehozását. Az új pártba azokat tömörítené, akik az előző és a mostani elnökválasztáson rá szavaztak.
Trumppal ellentétben a győzelemre álló Joe Biden minden megnyilatkozásában védelmébe veszi az amerikai intézményi rendszert, hangoztatja a demokrácia melletti elkötelezettségét. „Megvárom a végeredményt, de úgy érzem, jó esélyem van az elnöki tisztségre. 74 millióan szavaztak rám, amerikai elnök még sohasem kapott ennyi szavazatot” – jelentette ki szombaton. Azt mondta, ha elnökké választják, az első naptól fogva azon lesz, hogy feltartóztassák a koronavírus terjedését, hiszen a járvány Amerikát sújtja a legjobban.
Biden alapvetően fontosnak nevezte, hogy áthidalják az amerikai társadalmat megosztó mély szakadékot. Azt mondta, hogy ennek érdekében együtt kíván cselekedni a rá szavazó demokratákért és a Trumpra szavazó republikánusokért.
**

Percekkel azután, hogy bejelentették Biden győzelmét megszólalt Trump és közölte: a kampánynak messze nincs még vége. Biden csak pózol mint elnök, de a verseny folytatódik. Hétfőn elkezdődik a jogi csata. “Hétfőtől kezdve a bíróság elé viszi kampámyom az ügyet, hogy biztosítva legyen a választási törvények maradéktalan betartása és az, hogy a törvényes nyertes foglalja el helyét.  Nem nyugszom, amig a nép megkapja azt a szavazatszámlálást, amit megérdemel és a demokrácia megkövetel.”” Az amerikai elnök emlékeztetett arra, hogy Biden még nem hivatalos győztes egyik államban sem, főleg azokban, ahol várhatóan újraszámolás lesz. Példaként a szombaton elbukott Pennsylvaniát hozta fel, ahol a megfigyelőiknek szerinte nem biztosítottak megfelelő hozzáférést a szavazatszámlálás megfigyeléséhez. Törvényes szavazatok döntik el, hogy ki az elnök, nem a média – jelentette ki Trump.

Azt írta, hogy hétfőtől a bíróságon folytatják, hogy “a jogos győztes” foglalhassa el a helyét. Az amerikai népnek igazságos választás jár, ami azt jelenti, hogy az összes törvényes szavazat megszámolásával, de a törvénytelen szavazatok nem figyelembevételével – írta.

**

euronews
Joe Biden felemelkedése a legmagasabb politikai körökbe szöges ellentéte, mint riválisáé. Biztos és folyamatosan emelkedő út áll mögötte. A szerény kezdetek a pennsylvaniai Scrantonhoz kötik. Biden jogi egyetemet végzett és rövid ideig ügyvédként dolgozott, mielőtt a politika felé fordult. Négy évtizedes politikai karrierje meglepetésszerű győzelemével kezdődött 1972-ben, amikor 30 évesen megválasztották az egyik legfiatalabb amerikai szenátorrá.

Ugyanebben az évben, alig néhány héttel szenátusi beiktatása után rettenetes tragédia érte, első felesége és egyéves kislánya autóbalesetben szörnyethalt. Évekkel később újabb gyász következett. 2015-ben nagyobbik fiát agydaganatban veszítette el.

Először 1987-ben, majd 20 évvel később is indult a demokrata elnökjelöltségért. Barack Obama megbecsülte a tapasztalatait és őt választotta alelnökévé. Tavaly Joe Biden ismét úgy határozott, hogy megméretteti magát elnökjelöltként. Idén nyáron el is nyerte a demokrata küldöttek többségének támogatását, messze maga mögé utasítva baloldali párttársát és fő riválisát, Bernie Sanderst. Biden nagy erőkkel vágott bele a kampányba, és hamarosan korrupciós vádakkal kellett szembenéznie, amelyek Trump táborából eredtek és amelyek fia, Hunter üzleti ügyeit firtatták. Ez csak egyike volt a kemény támadásoknak, amelyek a republikánusok soraiból érték. Trump csapata a demokrata elnökjelöltet megpróbálta gyenge, cselekvőképtelen, baloldali túszként beállítaniAz amerikai elnök irgalmatlanul kigúnyolta, amiért a kampánybeszédeit otthona alagsorából mondta el.

“Nem tudom megmondani, mi fog történni. Van itt egy álmatag fickó egy ház pincéjében, ahová a sajtó bérletet kapott”– csúfolódott Donald Trump. Biden azonban harcos formában került elő bunkeréből, és az elnökjelölti TV-vitában kölcsönösen kiosztották egymást Trumppal.
Nyugodt és következetes, szemben az ingatag és kirobbanó stílussal. Az amerikaiknak e kettő közül kellett választaniuk.

**

Már dolgozik Biden csapata. Szombaton megkezdte a munkát – nem törődve Trump fenyegetésével – az a csapat, amely előkészíti Biden Fehér Házi munkáját. A csapat vezetője Ted Kaufman a jövendő elnök régi barátja, aki annak idején Deleware állam szenátora lett Biden helyett, amikor a politikus elvállalta az alelnöki posztot Barack Obama mellett. Dolgozni kell – mondta Kaufman. Emlékeztetett arra, hogy 2000-ben a repubéilánus George W. Bush és a demokrata Al Gore csatájakor Florida ügyében döntött a Legfelsőbb Biróság. Akkor nem volt felkészülve az ugynevezett átmeneti stáb. S csúszott a valódi munka kezdete a Fehér Házban.

**

Egy amerikai barát magán megjegyzése:

About 35 or 40 years ago in New York City, my father, a survivor of a lot in his life and having pretty good instincts about people, watched with growing disenchantment local TV’s all-too frequent inclination to showcase a glitzy self-promoting alleged business wizard. Not every time, but frequently, his predictable reaction .. growing stronger with the years .. was to proclaim (in Hungarian) … the equivalent of “this fraud needs a serious kick in the ….”
Tom
Úgy 35-40 évvel ezelött New Yorkban apám, aki sok mindent átélt az életében és emiatt remek megérzései voltak, egyre erősebb ellenszenvvel figyelte  a helyi tévé show-műsoraiba túlságosan sokszor meghívott, önmagát fényező állítólagos üzleti varázslót. Nem mindig, de általában, volt egy előre látható reakciója – ami az évek során egyre erősebb lett – ez a csaló megérdemelne egy alapos seggbe rúgást…Tom