Az amerikai nép bölcsessége

Posted by
Andrew Sullivan

>Az „amerikai nép bölcsessége” egy rémisztő közhely, amelyet négyévente rutinosan ismételgetnek jámbor blablaként azok, akiknek a jelöltje éppen győzött. De a 2020-as bonyolult és szoros választási eredmények ismeretében meg tudjuk érteni, ha a győztesek ismételgetik a közhelyet. Amerika most egyszerre van jól és egyszerre beteg. Amerika dacolt  a republikánusok és  a demokraták karikatúráival és vágyálmaival, megmutatta a józan eszét.  Emiatt meglehetősen derűsnek tartom ezt a kaotikus hetet.

A legfontosabb tény, hogy Donald J. Trumpot  legyőzték. Egy mandátumú elnök lesz. Ez korántsem volt elkerülhetetlen. Hatalmas részvétel mellett, ahol mindkét fél példátlanul nagy számú választót mozgósított, és a Republikánus Párt a vártnál több helyet szerzett a Házban, és a vártnál sokkal jobban teljesített. De Trump veszített. A bizonytalan szavazók és a mérsékelt republikánusok kritikus tömege Bident az elnök fölé emelte. Négy éves rémálmunk – mikor is egy instabil, rosszindulatú, téveszmés mániákus állt a nemzetiünk életének középpontjában – elmúlt. Kedves olvasó, szánjon egy percet arra, hogy megérezze ezt a megkönnyebbülést. Lélegezzen nagyot. Örüljön, vége van.

Nem fogja elismerni a vereséget. Nem engedhet  – lelki törés lenne számára, szenvedne, ha megtenné. Csütörtök este óta szemtanúk vagyunk: egy dühöngő,  szomorú, elveszett, téveszmés embert látunk. Egy olyan embert, aki teljesen alkalmatlan hivatalának betöltésére, hazudik, hazudik és hazudik, paranoiás összeesküvés-elméleteket fabrikálgat, mint egy részeg a Tumblr-en. Valójában minden alap nélkül azt mondta: “Ez az az eset, amikor megpróbálnak ellopni egy választást, megpróbálnak egy választást elcsalni, és ezt nem hagyhatjuk.”

Szombaton ezt olvashattuk a Twitteren:  : „Az  érvényes szabazatok alapján KÖNNYEN megnyerem az Egyesült Államok elnökségét. A MEGFIGYELŐK semmilyen módon vagy formában nem végezhették munkájukat, ezért az ebben az időszakban elfogadott szavazatokat illegális szavazatoknak kell nyilvánítani. Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának kell döntenie! ” Ez egyértelműen szólva a mentális betegség egyik formája. Fantázia az az elképzelés, miszerint a választási megfigyelők munkáját megtiltották volna az ország egész területén működő választási irodákban. Az a felfogás, miszerint hatalmas számú szavazat hirtelen „illegálisnak” tekintendő, szintén csúfos. Ugyanaz az elképzelés, miszerint a szavazatok számolása a választási nap után valahogy  szavazatokat talál. Ezek abszurd, téveszmés, kétségbeesett álmodozások, amelyeket olyan ember mond ki, aki nem érti a „felelősség” szót.

Más szavakkal, Donald Trump most pontosan megmutatja, miért kellett őt legyőzni. A politika lényegtelen az ő esetében. Egyetlen komoly demokráciának sem lehet téveszmés, teljesen alkalmatlan, pszichológiailag zavart őrült az elnöke. Vagy a demokrácia ezt nem éli túl.

De a trumpizmus? Sokkal jobban sikerült, mint arra bárki számított volna. Leszavazták az elnököt, de sok republikánus felülmúlta a főnökét. A GOP (a Republikánus Párt) valóban gyarapította helyei számát a Házban – egészségügyi válság és recesszió idején -, és valószínűleg a szenátust meg fogja tartani, hatékonyan igazolva Biden valóban progresszív ambícióit. A vidéki részvétel látványos volt, válaszolt Trump hihetetlenül dühös nagygyűléseinek sorozatára, amikor a kampány véget ért. Az amerikai nép műtéti úton eltávolította a  vezetőjét, és újra megerősítette politikájának lényegét. Ez volt az a pillanat, amikor Trump alapvető üzenete belátható időn belül bekerült az egyik legnagyobb politikai pártunkba, és átalakította az amerikai politikát. Ha Trump épeszű lenne, méltósággal távozna hivatalából, hogy a saját pártjában királlyá váljon. De nem épeszű. Hatása azonban tagadhatatlan.