Halálos szerencsejáték

Posted by
Batka Zoltán
>Most, hogy nagyjából eldőlni látszik, hogy ki lesz az USA 46. elnöke ideje kicsit idehaza szétnézni, mivel az is eldőlni látszik, hogy Magyarország 1956 óta legnagyobb kataklizmája elé néz.
Orbán mai bejelentése a decemberre prognosztizált intenzíves betegek számáról konkrétan iszonyat, azaz sok ezer halott várható rövidesen. Csak ma száz magyar halt meg a kórházakban.
Most fog beérni az eltelt évek minden hülyesége, gonoszsága és hazárdírozása.
Mert Orbán egy szerencsejátékos. És eddig meglehetősen mázlista is volt. Ennek megfelelően egyre nagyobb tétekben játszott.
A szerencsejáték alapszabálya, hogy aki sokáig csinálja előbb-utóbb veszít. A politikai szerencsejátéké pedig, hogy a nép és az ország veszít. Nos, mégegyszer: itt szerencsejáték zajlott.
Kezdődött ott, hogy Magyarország történetének legnagyobb gazdasági fellendülése idején a pénzt oligarchákra, fasz focistákra, mexikói templomfelújításra meg mindenféle őrültségre sikerült elverni, miközben az egészségügy lerothadt. Orbán személyisége pedig eluralta a politikumot, így a párt bólogatójánosai mindenben követték a vezér hazárdírozását. Bár volt már H1N1, meg bekukkolt ide kicsit az ebola, azonban senkit sem érdekelt, hogy mi lesz ha egyszer jön a virológusok által már egy évtizede várt világjárvány. Az ország nagyjából olyan volt, mint amikor egy földrengés-törésvonalra fából építenek felhőkarcolókat.
Orbán eleinte arra tett, hogy az egész járványosdi egy messzi-messzi történet. Miközben Olaszországban már ötösével haltak meg az emberek itt még vígan röpködtek Magyarország és Kína között a repülőjáratok és a miniszterelnöki optimizmus láttán valahogy senki sem kezdett el idejekorán az egészségügyi dolgozók számára maszkot, védőfelszerelést felhalmozni. Így érte az országot a baj, így lettek kórházainkból járványgócok.
Orbán tavasszal arra tett tétet (ami akkor bejött), hogy a járvány könnyebb lesz. Így járványellenes harc címén a sajátjait tovább javadalmazta és vígan rágalmazta az ellenzéket, míg a kulcsfontosságú tesztelési kapacitást baszták bővíteni.
Jött a nyár és elengedték a gyeplőt, lószart sem készültek fel a második hullámra, mivel Orbánt a pillanantnyi népszerűsége foglalkoztatta, megijesztette a gazdasági visszaesés (2022!!!). Inkább arra fogadott, hogy az őszi második hullám rossz lesz “rosszkedvű őszünk lesz” de utána pörög majd az élet.
Még nemrég is arról beszélt, hogy november közepén fog tetőzni csak a járvány, utána év elejére jöhet a vakcina és azután hajrá gazdaság. Szóval ismét szartak a tesztelés felpörgetésére (Szlovákiában bezzeg) kontaktkutatásra, ellenkezőleg, mintha elébe mennének az egésznek dübörögtek a koncertek, a focimeccsek, fesztiválok, hogy addig se lassuljon a gazdaság. És még véletlenül sem bővítették sem a tesztelési kapacitást, sem az intenzíves kapacitást, holott olasz példából lehetett tudni, hogy mi jöhet, de pl. amcsi előrejelzések is voltak már ősz elejéén arról, hogy Magyarországon nagyon súlyos lehet majd a járványhelyzet.
Most futunk be az alagútba.
A kórházak intenzíves kapacitásai lassan fullon lesznek. A tesztelés már régen gyakorlatilag lebénult, nem tudja követni a fertőzöttek számát. A betegek egy része rövidesen kezelés nélkül kell, hogy meghaljon. Ahogy az Milánóban is történt. Csak éppen itt az országvezetésnek lett volna egy éve a készülésre, lett volna egy éve arra, hogy felkészüljön, hogy ne legyen olyan helyzet, mint Észak-Olaszországban volt.
És ha az okokat keressük, akkor mindig arra futunk, hogy a minderről a kommunikációs kormányzás tehet, az, hogy a kormányzat a pillanatnyi népszerűségét és kizárólag saját hatalmi továbbélését tartotta és tartja szem előtt.
Orbán arra számít,, hogy tavaszra “győzelmet hirdethet” addig meg pörögjön ami lehet, aki meghal az meghal, hogy tavasztól jöhessen a nagy gazdasági csoda.
Ez azt jelzi: Orbán egyre nagyobb tétekben hazárdírozik, egyre több a bizonytalansági tényező és egyre nagyobbak a várható veszteségek. A bizonytalansági tényezők közül a legnagyobb, hgy mmindezt egy olyan vezető teszi, aki még a szűkebb szakterületén, a külpolitikában is az utóbbi években szinte minden lényeges folyamatot félrenézett., félrejósolt. MÁrmost el lehet képzelni, hogy gazdasági-egészségügyi kérdésekben milyen az éleslátása.
Most már nincs tovább, egyirányú utca. Az ország várja a végkifejletet. Akárhogy is lesz, súlyos ára lesz itt a szerencsejáték-politizálásnak.
Címkép: Halász Géza gif