Ki nyer ma? Mostantól figyeljék az euronews magyar híreit

Posted by
Páfi Rita, a magyarnyelvű  euronews  szerkesztője elindította krimi-izgalmasságú sorozatát az amerikai választások utolsó (talán utolsó előtti) napjáról. Ízelítőül itt van a magyar idő szerint 17:22-től 18:46-ig feljegyzett esemény-sor. Az Újnépszabadság most átadja az Euronewsnak a szót. Szurkoljunk együtt.
18:46

Pennsylvania nem fog ma eldőlni

Allegany megyében, ahol az állam második legnagyobb városa Pittsburgh van, péntek reggelig felfüggesztik a szavazatszámlálást, mert egy 29 000 szavazólapot érintő jogi ellenőrzési eljárás indul.

További 6000 szavazólap elmosódott, az automata nem tudja feldolgozni, ezért ezeket manuálisan fogják kiértékelni, a szavazatszámlálás péntek reggel folytatódik.

Philadelphiában a számlálás folytatódik, még a szavazatok 17%-a van hátra, itt Biden az eddigiek alapján 80%-os támogatást élvez.

Biden hátránya egy nap alatt 500 000 szavazatról 100 000-re csökken Pennsylvaniában. A még számba nem vett szavazatok 61-62%-t kell megszereznie ahhoz, hogy győzzön, de a demokraták előrejelzése 100 000 szavazatnyi előnyt jósol neki a végére.

18:32
Joe Biden eddig csökkenő előnyét Nevadában növelte nagyjából 1%-kal a Clark megyei szavazatokkal, ami azonnal 11 500-ra csökkent, amint beérkeztek két vidéki megye szavazatai. Ez a dinamika jellemző lehet a továbbiakban is, de számításba véve, hogy Las Vegasban többen laknak, valószínűbb, hogy itt nem tud Trump fordítani.
18:15
Közben kiderült, hogy mi volt a pennsylvaniai történelmi bírósági ítélet, amivel Pam Bondi és Cory Lewandowski bement philadelphiai szavazatszámlálásra: a republikánusok egészen hat lábnyira megközelíthetik a szavazólapokat. Egyes republikánus megfigyelők szerint ez nem elég, mert nem látják, mi van a lapra írva.
Trump ennek örült annyira a twitteren, és még csak fel se címkézték a posztját.
18:09
Georgiában elutasította a bíróság a Trump-kampány keresetét, amelyben azt akarták megállapíttatni, hogy érvénytelen szavazólapokat is feldolgoztak a szavazatszámlálók. Az ok: a Trump-kampány semmilyen bizonyítékot nem mutatott be.
18:09
Az állítólagos csalásokra hoz egy példát a BBC: egy vírusvideóról van szó, amelyet Trump fia, Eric Trump is megosztott. Ezen a videón valaki szavazólapokat tesz egy zsákba, valamilyen éghető anyaggal leönti, és meggyújtja.
A virginiai hatóságok azonban kiadtak egy közleményt, hogy a szavazólapok nem tartalmaznak az azonosításra alkalmas hivatalos jelzéseket, vagyis ezek csak szavazólapminták.
A videó egy azóta letiltott Twitter-fiókból származik, de a Youtube-on még fent van.
17:56
A demokraták abban reménykednek, hogy Pennsylvaniában akár 100 000 szavazat is lehet végül Biden előnye, ha az eddig felbontott levélszavazatokhoz hasonlóan továbbra is tízből kilenc szavazat a demokrata jelöltek támogatja.
17:51
A Trump-kampány két prominens képviselője, Cory Lewandowski  és Pam Bondi bírósági végzést lobogtatva egy rövid sajtótájékoztató után bement a philadelphiai szavazatszámláló komplexumba, hogy megfigyeljék a szavazatszámlálást. Nevadában is az volt a republikánusok fő panasza, hogy nem lehettek ott a szavazatszámlálás minden fázisánál, mert például nélkülük szállították azokat.
Ezek a szavazások egyébként ugyanígy mentek 4 éves is, akkor semmi bajuk nem volt vele, holott akkor is 26% szavazott levélben vagy korábban személyesen.
17:44
Nevadában most megy a sajtótájékoztató a republikánusok vádjairól. Szerintük halottak is szavaztak, illetve olyanok, akik elköltöztek az államból. Egy idős hölgyet is kiállítottak maguk mellé, aki szerintük nem tudott szavazni, mert valaki más szavazott a szavazólapjával.
17:30
A Biden-kampány online tájékoztatót tartott. Úgy látják, hogy Georgiában nagyon szoros lesz az eredmény, és elképzelhető, hogy Biden nyer, míg Észak-Karolinában továbbra is Trumpnak áll a zászló. Továbbra is bíznak abban hogy Biden lesz az elnök.
A republikánusok által indított eljárásokról azt mondták, hogy jogilag nem megalapozottak, nem is jogi, hanem kommunikációs elemként kell értelmezni őket. Georgiában, Michiganban és Pennsylvaniában is indítottak ilyen eljárásokat, legújabban pedig Nevadában.
Ezek egy kaptafára készült jogi eljárások, ugyanazok a panaszok, a cél csak a folyamat megzavarása.
17:30

Még 450 ezer szavazatot kell megszámolni Arizonában

A helyi hatóságok csütörtöki közlése szerint még körülbelül 450 ezer szavazat megszámolása van hátra az eredményhirdetésig a nyugati csatatér államban. 11 elektori hely dől itt el.

Az AP már korábban Joe Biden demokrata jelöltet hirdette ki győztesnek, aki jelenleg 2,35 %-kal vezet, előnye körülbelül 68 ezer szavazat.

A szavazatok többsége Maricopa megyéből van, a Phoenix székhelyű megye az állam legsűrűbben lakott területe.

Trump hívei tüntetnek a szavazatok számlálásának leállításáért Phoenixben, fotó: AP Photo/Matt York
17:22
Donald Trump megint azt csinálja, amihez a legjobban ért: twitterezik. Az információtartalom csekély: le kell álítani a szavazatszámlálást, mert az csalás, illetve az alt-right szócső, a Breitbart cikkeit osztogatja meg arról, hogy neki van igaza. Az elnök posztjai mellett lassan több a figyelmeztetés, mint maga a szöveg.