EU: A korrupt kormányok ellen, a végfelhasználók védelmében

Posted by
Cseh Katalin
>Hatalmas lépés Európának: jogállamisági mechanizmust alkottunk!
A mai napon Brüsszelben az Európai Unió intézményeinek tárgyalói az úgynevezett trilógus tárgyalásokon megállapodtak egy jogállamisági mechanizmus szövegében. Büszke vagyok rá, hogy a tárgyalásokon egyedüli magyar EP-képviselőként én is részt vehettem.
A jogállamisági mechanizmus azt jelenti, hogy az uniós források ennek a mechanizmusnak a keretei között felfüggeszthetőek abban az esetben, ha az EU illetékes szervei a jogállamiság sérülését állapítják meg.
A mostani mechanizmus három ponton is tükrözi frakciónk, a Megújuló Európa követeléseit. Egyrészt, a mechanizmus az Európai Bizottság jelentéséhez kapcsolódik majd. Másrészt, nagyon konkrét és könnyen vizsgálható elemek kerültek a mechanizmusba, például a bíróságok függetlensége. Végül pedig a mechanizmus elindítása esetén a korrupt kormányok nem fogják tudni megvédeni egymást, ahogy eddig tették.
A Momentum régóta képviseli, hogy nem elég az, ha a korrupt, a jogállamiságot sértő kormányokat büntetjük, legalább ilyen fontos az is, hogy a végfelhasználók, azok, akiknek az uniós forrásokat szánják, ne szenvedjenek hátrányt. Ezért nagyon fontos, hogy a mostani mechanizmus védi ezeket a felhasználókat.
Egy év alatt nagyon sok embertől hallottam, hogy Orbán Viktor olyan erős, hogy ilyen mechanizmus soha nem jöhet létre. Most mégis úgy tűnik, létrejött. Emlékezzünk erre minden alkalommal, amikor a Fidesz állítólagos legyőzhetetlenségéről van szó.