A jövő??

Posted by
Kaltenbach Jenő
>Verlogenheit, Niedertracht und Selbstverliebtheit, azaz hazudozás, aljasság és önimádat. Ezekkel illeti a konzervatív(!) német napilap, a Frankfurter Allgemeine Trumpot és értetlenségének ad hangot, hogyan nem zavarja ez amerikaiak tízmillióit. Aztán felteszi a kérdést: ez vár ránk is, ez a jövő?
Németországban és Nyugat Európa nagyobb felén ez még kérdés, de Nagy Britanniában, Magyarországon és Lengyelországban már keserű valóság.
Mi az oka annak, hogy még az évszázados demokráciákban élő emberek közül is sokan egyszerűen sutbadobják mindazt az értéket, amely, minden baj ellenére, évtizedeken, esetenként évszázadokon keresztül határozta meg az életüket és amely korábban soha nem látott jólétet és társadalmi békét hozott nekik?
A válasz nyilván nem egyszerű, de a demokrácia iránt továbbra is elkötelezett tíz-száz milliók (és még az attól elfordulók) érdekében (is) meg kell találni, mert különben mindannyian súlyos árat fogunk fizetni.
Ha a józan ész helyett újra a gyűlölködő őrület lesz úrrá, akkor ma már tudjuk, hogy mi fog következni. Remélem ez nem egy Cassandra jóslat, így lesznek elegen, akik nem vesztik el a fejüket.
Visszatérve az okkereséshez: nyilván több összetevője van a dolognak, de a társadalmi igazságosság híveként úgy látom, hogy az egyik fő ok pont az abba vetett hit lassú, de fokozódó ütemű eróziója. Közhely, hogy a vagyoni egyenlőtlenség az egész világon gyorsuló ütemben nő. Egyre többen kerülnek kilátástalan helyzetbe, miközben azt látják, hogy azoknak ott fent semmi sem elég. Ehhez jön a grasszáló korrupció és a teljesitménnyel nem arányos gazdagodás.
Nem csoda, ha sokan elvesztik a bizalmukat a fennálló rendszerben és dühük elkeseredésük, mint ilyenkor lenni szokott, a szélsőségeknek kedvez, amit lelkiismeretlen politikai kalandorok, mint Trump, Orbán, Johnson, Bolsonaro, stb. ki is használnak.
Ebből az ördögi körből kellene minél előbb kiszállni amíg nem késő!!