Kabaré-jelenet Julius Ceasar jelmezében

Posted by
Lendvai Ildikó
>Ez most valami vicc, vagy mindnyájunkat hülyének néznek?
A miniszterelnök komor és felelősségteljes arccal beszél a nemzeti zászló előtt. Gondos stylist-munka: fehér ing jelzi az ország urához méltő eleganciát, de nyakkendő és zakó nélkül, hiszen ő a barátunk, itthon van nálunk, és különben is neki kell vetkőznie a nehéz feladathoz. “Ez sok és emberfeletti”- jelenti be a járvány elleni védekezés következő lépéseiről.
Aztán nem mond igaziból semmit.
Tudom, most iszonyú nehéz dolga van a világ minden kormányának, a miénknek is. Ebben drukkolok is nekik, mindnyájunk érdekében. Én sem akarom teljesen bezáratni az országot, és látom, milyen nehéz az egészségügy és a gazdasági-életminőségi szempontok egyeztetése.
Na de legalább ne bőszítsenek üres színjátékkal!
Mert mit jelentenek a “szinte emberfeletti” lépések? Azt, hogy éjfél és hajnali 5 között korlátozzák a kijárást az amúgyis üres utcákon. Az lesz a vírusok számára fenntartott időzóna, mint az időseknek volt a boltokban, remélem, ők is betartják.
Becsukják a szórakozóhelyeket, amelyek már eddig is 11-kor zártak.
Végül: minden 3. helyre lehet ültetni a színházakban és a sporteseményeken. A focimeccset persze ettől még megtartják, közönség előtt.
Hogy a szegény kormánynak valami öröme is legyen, egy kis öncélú frocli Budapestnek és kerületeinek: megint ingyenes lesz mindenütt a parkolás, mármint azoknak a mázlistáknak, akik így is találnak parkolóhelyet.
Egy büdös szó nincs viszont a következőkről:
-Bármilyen jövedelemkiegészítés a munkájukat, jövedelmüket részben vagy egészben elvesztőknek, kisvállalkozásukat becsukóknak.
-Ingyen teszt minden odafordulónak, amelynek hiányában egy csomóan gyanújuk esetén sem teszteltetnek.
-Emelt táppénz vagy teljes jövedelem a karanténba szorultaknak, hogy ne tagadják le a család kevéske jövedelmét féltve tüneteiket.
-Számítógépekkel való ellátása azoknak a szegény diákoknak, akiknek osztálya vagy egész iskolája digitális oktatásra kényszerül.
-Táppénz, jövedelem a gyerekükkel iskolazárás miatt otthon maradóknak, akkor is, ha már nincs szabadságuk, és elfogyott a gyerek betegsége esetén járó táppénzkeretük.
-Rendkívüli fizetett szabadság a kismamáknak. Ők nemcsak magukat féltik.
-Elég a titkolózásból: azonnal tájékoztassák az önkormányzatokat a településük járványadatairól, és jogosítsák fel őket az intézkedésekre.
-A munkanélküli ellátás emelése a nevetséges 3 hónapról.
-Legalább egyetlen mondat arról, mit terveznek decemberre, amikor a miniszterelnök szavai szerint a kórházak elérik teljes kapacitásuk határát. És akkor?
Igaz, abban megnyugtatott, hogy “lélegeztetőgépek tekintetében világelsők vagyunk.” Ja. Csak az a kár, hogy nem önkiszolgálók, szakember meg nincs hozzájuk.
Az egész olyan, mintha egy színész Julius Caesar jelmezében drámai hősként ágálna a színpadon, miközben egy kabaréjelenet van műsoron az “Önök kérték”-ből.
Csakhogy én nem kértem.