Megkezdődött az amerikai elnökválasztás

Posted by

Euronews
Megkezudődött az amerikai elnökválasztás, s az előrejelzések szoros versenyt igérnek  Donald Trump jelenlegi elnök és Joe Biden demokrata jelölt között. A választás az előrejelzések szerint az ugynevezett csatatér államokban fog eldőlni.

Tehát mit mondott az utolsó a közvélemény-kutatás a szavazás előestéjén?

Fenekovács László rajza. Trump és a Twitter

A YouGov America választások előtti utolsó közvélemény-kutatása Joe Biden-nek 9 pontos előnyt jelent Donald Trump előtt, a demokrata 53,2% -ával szemben a republikánus 44,3% -ot szerez majd országosan. A kutatócsoport szerint a csatatér államok többségében Biden megőrzi az előnyét és összesen364 elektort szerez. A győzelem  küszöbe 270.

Közvélemény-kutatás szerint Biden nagy többséget szerzett a voksaikat már leadó szavazók között, viszont azok között, akik ma mennek el Trumpnak van többsége. Így aztán, ha követjük az eredményeket Biden előnye folyamatosan fogyni fog.

YouGov az elmúlt hetekben 99 000 interjút készített. Hétfőn, az utolsó 24 órában, több mint 1400 választót kérdezett meg. Trump elnök az utolsó pillanatban – megszokott módon – Twitteren próbálta mozgósítani a híveit,