Legújabb: lehet, hogy csak egyetlen merénylő volt Bécsben

Posted by

Lehet, hogy csak egy terrorista lődözött Bécsben és ölt meg embereket. Kezdetben azért gondoltak több elkövetőre, mert a rendőrségre több tucat felvétel futott be. Mindegyiken fehér ruhás maszkos támadó. Reggel még úgy vélték, hogy a támadó csoport valamiféle egyenrzuhába bújt.
Karl Nehammer osztrák belügyminiszter szerint iszlamista terrortámadás történt, és a lelőtt elkövető minden bizonnyal az Iszlám Állam dzsihadista szervezet híve volt. A lelőtt támadó 20 éves volt, albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak.
A férfi Bécsben született és nevelkedett, és a belügyminiszter szerint az osztrákon kívül észak-macedóniai állampolgár is volt. Az osztrák hírszerzés is ismerte őt, mert egyike volt annak a 90 osztrák iszlamistának, aki Szíriába akart utazni. Büntetett előéletű volt: 2019 áprilisában 22 hónapra ítélték, mert megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. Tavaly december 5-én feltételesen szabadlábra helyezték, mivel fiatal felnőttként enyhébb törvények vonatkoztak rá.

A támadónak sikerült becsapnia a deradikalizációs programot, és azokat, akik vele foglalkoztak – nyilatkozta kedd délután az osztrák belügyminiszter. Az osztrák belügyminisztérium szerint semmi nem utal arra, hogy egy második elkövető is részt vett volna a hétfő esti bécsi merényletben – közölte kedden Bécsben Karl Nehammer. A 20 éves merénylő, akivel a rendőrség kilenc perc alatt végzett, négy embert ölt meg, 22 másikat megsebesített. A hivatalosan terrorcselekménynek minősített támadás után a rendőrség eddig tizennégy embert vett őrizetbe, és tizennyolc házkutatást hajtott végre.Ausztriában a legmagasabb fokú terrorkészültséget léptették életbe és háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el.

De még fenn áll a kérdés, hogyan volt képes a támadó Bécs különböző pontjain négy személyt megölni, 22 embert megsebesíteni. kilenc perc alatt?!