Trump nem engedheti meg, hogy veszítsen

Posted by

Az elnök már túlélt egy hivatali felelőségrevonást, huszonhat szexuális zaklatási vádat, körülbelül négyezer jogi eljárást. Ez a szerencsés sorozat véget érhet, ha Joe Biden nyer. A választás küszöbén ezt írta a New Yorker.
Jane Meyer cikke

Trump
Kevés ember úszott meg olyan ravaszul ügyeket, mint Trump. De most veszíthet. Christoph Niemann grafikája
Kezdjük régebbről. Az elnök el volt keseredve. Érezte, hogy fogy az idő, és arra kérte munkatársait, vázolják fel a politikai lehetőségeket. Nem volt különösebben vallásos, de amikor sötétedett és a Fehér Ház kiürült, térdre esett, hangosan imádkozott és öklével verni kezdte a szőnyeget. “Mit tettem?” “Mi történt?” Kijelentette, hogy a katonaság megkönnyítené a helyzetet, ha egy revolvert hagynának az íróasztalfiókjában. Az elnöki főtanácsadó ekkor utasította az orvosokat, hogy tüntessenek el az elnök közeléből minden nyugtató, fájdalomcsillapító, altató tablettát, amivel esetleg megölhetné magát. Így kezdi a New Yorker az írás, aztán azzal folytatja, hogy Richard Nixonról volt szó. Bob Woodward és Carl Bernstein így irta le 1974 nyarának helyzetét a Fehér Házban az “Utolsó napokban” (“The Final Days”). Nixon lemondott, a kormányzathoz kötődő 29 tanácsadó, tisztviselő ellen vádat emeltek. John Mitchell főügyész is börtönbe került. Nixonnak az utódja, Gerald Ford megkegyelmezett.
Eddig még nem vádoltak amerikai elnököt bűnüggyel. De miközben Trump azért küzd, hogy megőrizze a Fehér Házat, ő is és közeli munkatársai is tudják, hogy ha veszít – azért ezt ne vegyük készpénznek – eltűnik az elnöki hivatal védettsége. Michael Beschloss, az amerikai elnökökkel foglalkozó történész szerint, ha veszít, “olyan helyzet jön létre, amely nem sokban különbözik Nixonétól, aki arról beszélt, hogy már hallja a cella-ajtó csapódását”.
Trump eddig megúszott egy kötelességszegési eljárást, két válást, hat csődeljárást, huszonhat szexuális zaklatási ügyet és körülbelül négyezer pert. A dolgok következményeit kevés ember úszta meg nála ravaszabbul. De még akkor is, ha most győz, jogi és pénzügyi fenyegetés árnyékolja be második mandátumát.
Két különösen kemény fenyegetés. New York állam és New York város vizsgálja Trump elnöksége előtti üzleti tevékenységét. Ifjabb Cyrus Vance, Manhattan kerület főügyésze és Letitia James, New York állam főügyésze kemény jogászok. És vizsgálatuk állami és városi ügy, nem tartozik a szövetségi ügyek közé. (Ez utóbbi esetében az elnöki kegyelem alkalmazható ). Trump pénzügyei egyébként is igen ingatagok. Akár megválasztják, akár nem, máris szembe kell néznie azzal, hogy háromszáz millió dollárnyi kölcsöne lejár, amelynek visszafizetését személyesen garantálta. A Financial Times úgy számol, hogy  a Trump-ingatlanok kilencszázmillió dollárnyi adóssága jár le a következő négy évben. Emellett szinte elhanyagoltható a vitája az IRS-szel (adóhivatal)  egy százmilliós tartozásról.
Donald Trump vagyonát két és félmilliárd dollárra becsüli a Forbes, így ingalaneladásból kiegyenlítheti legkeményebb hitelezőit. Viszont a mostani járvány erősen sújtotta nyaralókból, üdülő-paradicsomokból álló ingatlanjait. Ugyanakkor egy munkatársa elmondta nekem, hogy Trump úgy fogalmazott, azt követően, hogy elnök lett, nem tudja újra elképzelni az életét ingatlan-fejlesztőként. Utazott az elnöki limuzinban, mindenütt integető emberek vették körül. És azt mondta: “Ezek után alkudozzak ablakokra? Nagyon unnám”.
Barbara Res ( új könyve a “Tower of Lies”, “A hazugságok tornya”) tizennyolc éven át dolgozott az elnök  korábbi ingatlan vállalatánál. úgy fogalmazott, hogy Trump nem az elnökségért harcol, hanem a jog elöl menekül. Ha veszít, akkor ezt sose ismeri majd el, és elhagyja az országot. Üzleteivel bárhonnan tud foglalkozni. 2016-ban is arra készült Trump, hogy veszít.  Akkor Anthony Scaramucci volt a kommunikációs tanácsadója.  Scaramucci megkérdezte, mi lesz, ha veszítenek? Trump azt mondta, hogy odarendelte 
 magángépét a John F. Kennedy repülőtérre és másnap reggel Skóciába repül, hogy részt vegyen a Turnberry golf-versenyen. Scaramucci ennek alapján úgy gondolja, hogy Trump sokkal lazábban viselné el a vereségét annál, ahogy sokan gondolják. Ezt a fickót semmi sem töri meg – mondta az egykori tanácsadó. Ehhez a gondolathoz csatlakozik Mary Trump, az elnök unokahúga. Ha Biden győz, “akkor Trump kijelenti majd, hogy ő volt ennek az országnak a legjobb lehetősége, de az ország nem érdemli meg őt. És majd igazán fontos dologgal fog foglalkozni: felépíti a Trump tornyot Moszkvában”.