Lukács és Szakács

Posted by
Kardos András
>Abszurdisztán: Interjú Szakács Árpád újságíróval.
Kérdés: ” Valószínűleg kevés kultúrában és történelemben jártas jobboldali gondolkodó vitatkozna azzal az állítással, hogy napjaink kulturális közéletét még mindig Kádár János kultuszminisztere, azaz Aczél György regnálása alatt szocializálódott elit uralja. Egyetértesz ezzel az állítással?”
Válasz: “Csak akkor, ha Aczél szerepét egy hálózatrendszerbe illesztjük. Az ő tevékenysége valaminek a folytatása, ez pedig nem más, mint Lukács György kommunista tömeggyilkos frankfurti iskolája.”
Ezzel akkor megvolnánk. Persze a kérdés arra irányult volna, ha sikerült volna, hogy az SZFE tanárai és diákjai, no meg az egész liberális elit Aczél köpönyegéből bújt elő. Ez még istenes ahhoz képest amit Szakács a válaszban produkál. Már a hálózatrendszer sem piskóta, hiszen ez a baloldali-liberális világösszeesküvés genezisére utal. Már akkor is össze voltak esküdve ezek. Na de Aczél hagyján. Ámde a “kommunista tömeggyilkos” Lukács már nagyobb falat. Itt már fékeveszett tombolásba kezd a gyűlölet és frusztráció, úgy hogy most nem kezdeném századszor szétszálazni Lukács jobboldali epitethon ornansként használt “gyilkos” jelzőjének ezt az agyrémét. De ez se elég ennek a beborulásnak: még “tömeggyilkos” is vált Lukácsból.
Édes jó istenem. A net mindent elbír. Akkor kellő mértéktartással erről se mondjunk többet annál, mint hogy a gyűlölet balga tanácsadó. De még tovább: Lukácsnak volt egy frankfurti iskolája. Ha csak úgy nem. Erről a filozófiatörténeti “új novumról” tán kéne értesíteni Horkheimert, Adornot, Benjamint, sőt Jürgen Habermast is. Én értem, hogy Szakács őket is gyűlöli, de ez ahhoz azért kevés, hogy Lukács legyen a Frankfurti Iskola alapítója-tulajdonosa.. (Erről és az Intézet alapításáról nincs kedvem értekezni többet.) Ha esetleg olvasna is Szakács két gyűlölködés között bizonyosan többre tellenék ennél a gyalázkodásnál. De ha nem, hát nem.
Az interjú más helyén ő maga mondja, hogy nincs kompromisszum. és milyen igaza van. Ekkora gyűlölettel és arroganciával bizony nincs kompromisszum.
Nagyon is jól teszik az SZFE hallgatói és diákjai, hogy nem engednek az autonómiájukból. Mint látható Szakács szövegéből is (pedig csak egyetlen mondatát idéztem!) itt nincs miről beszélni. Legalábbis velük nem.