A nők buktatják meg Trumpot?

Posted by

Dobozi István

>Mizogínia – kóros gyűlölet a nők iránt – volt az egyik lesújtó bélyeg, amit ellenfelei Donald Trump homlokára ragasztottak a 2016-os elnökválasztási küzdelemben. Amit például a fő riválisával, Hillary Clintonnal – Amerika egykor „legcsodáltabb asszonyával” – művelt a kampányban, valóban párját ritkító volt. Az egyik televíziós vitájukban nyolcvanmillió néző előtt „utálatos asszonynak” nevezte őt. Egy másik alkalommal – a Monica Lewinsky-afférra burkoltan utalva – így élcelődött a volt first ladyvel: „Hogy akar valaki kielégíteni egy országot, ha még a férjét sem tudja?” Nem csoda, hogy a női szolidaritás működésbe lépett: a nők 12 százalékpontos fölénnyel Hillaryra voksoltak, de még ez is kevés volt ahhoz, hogy ellensúlyozza Trump előnyét a férfi szavazóknál. Donald Trump elnökségét egyértelműen a fehér férfiaknak köszönhette (plusz a republikánusokat erősen favorizáló elektori kollégiumnak).

Amerikából követve az eseményeket úgy gondolom, hogy a mostani elnökválasztás kimenetelének eldöntéséhez nincs szükség a tanácsadó cégek által használt, túlbonyolított, több száz változós előrejelzési modellekre. Elég egy kulcsfontosságú demográfiai változóra figyelni: a nőkre. Felmérések sokasága szerint az amerikai nőknek mára végképp elegük lett Trump elnökből. A nemek közötti választási szakadék, a gender gap, soha nem látott szélesre – közel húsz százalékpontra – nyílt Biden javára. Ez a tényező – kiegészülve azzal, hogy a női voksolók száma több millióval nagyobb, mint a férfiaké – már önmagában eldöntheti az elnökválasztás kimenetelét, és valószínűleg el is fogja.

Az írás teljes szövege az ÉS-ben  itt olvasható
s.hu/cikk/2020-10-30/dobozi-istvan/a-nok-buktatjak-meg-trumpot.html?fbclid=IwAR0fujpqBnwIu7VKe9AtIzjK9YZ1tbLVyDs7VUNua2LwJw0oenSaRqbgn1o

Címkép: Nők tüntetnek Washingtonban