Egy bor, egy történet

Posted by
 Kereszty Gábor
>”Úgy 10 éve történhetett. Hajóztunk az Adrián. Szokásos fiú csapatunk minden évben tavasszal, kiszabadulva a tél fogságából, vitorlát bont és vízre száll. A 10-12 fős társaság úgy 100 üveg bort szokott a hajóra vinni, hogy legyen mit szopogatni a hét alatt a vízen. Ezúttal is mindenki hozta a maga válogatott karton borát, a horvát határőröket kicselezve, persze itthonról (abban az időben még szigorú ellenőrzés volt).
A világraszóló meglepetés Hvaron esett meg velem. A történelmi kikötőben már szépen álltak a hajók, mikor megérkeztünk, de a révkapitány még bepaszírozott bennünket két vitorlás közé. Az egyik hajó legénysége készségesen segített minket a nem kis bonyodalmakkal járó manőverben.
Ezután szóba elegyedtünk a Virgin-szigetek zászlaja alatt hajózó idős, de vidám, borozgató angol társasággal. Ők meséltek mediterrán körútjukról, kalandjaikról, mi meg hallgattuk irigykedve és meséltünk nekik a hasonló korú szüleink sorsáról, akik nem élhetnek ilyen fényes nyugdíjas kort.
De megállapítottuk, hogy hiába a történelmi különbség, a társadalmi helyzet, a bort mindenki ugyanúgy szereti és issza. Nekik angoloknak ugyan nincs sajátjuk, de isszák az egész világét – mondták. Ekkor gondoltam egyet, bementem a kabinba és kihoztam egy palack Konyári Pincevörös Lolienset:

“Emlékezzünk erre a találkozóra, ez a bor az egyik kedvenc magyar vörösborom” – mondtam és átnyújtottam az üveget az egyik angol Úrnak. Mire ő megköszönte és folytatta: “Klasszikus bordói házasítás, cabernet franc, sauvignon és merlot, egy évig barrique hordóban érlelve a Balaton déli partjáról…” A többiek kuncogtak a háttérben. Kiderült, hogy a láthatóan a borról mindent ismerő úriember nem volt más, mint Hugh Johnson, a világ legismertebb borszakértője, a The World Atlas of Wine szerzője… arcról, vitorlás szerelésben nem ismertem fel.
Később, mikor Magyarországon járt, találkoztunk néhány pohár borra a Két Szerecsenben. Hvaron a Konyári család legendás vörösbora avatott kezekbe került.”
A Bortársaság partner vagyokr, a tulajdonosok barátaim. Van olyan történelmi helyzet amikor össze kell zárnunk és segítenünk kell egymáson. Ez most az a helyzet.
A bor mellé meg jó érzés odaállni…

Két Szerecsen Bisztró és Kávéház

Bartók – reggel.délben.este
Goodbar
Szépilona Bisztró