A teleszülést és társait a nácik harsogták

Posted by
Lévai Júlia
Döbbenten hallgatom, ahogyan pl. a KR-ban is mindenki (műsorvezető és politikus interjúalanya egyaránt) azt hiszi: a „teleszülős” mondat Kövér leleménye.
Ez azért kétségbeejtő, mert azt jelzi, hogy 93-94-ben, amikor ezt Hegedűs Lóránt református püspök – hadd legyek stílszerű – beleokádta a nyilvánosságba, senki sem vette észre. Vagy észrevette, de nem fogta fel a jelzésértékét.
(A MIÉP egyik választási szlogenje volt, ott virított a Magyar Fórum címlapján is: „Az ország azé, aki teleszüli!”)
Magyarán: miközben a náci beszéd lassan harminc éve nyíltan jelen lehet a magyar társadalomban, a médiában ennek megnyilvánulásait minden egyes alkalommal úgy fedezik fel, mint valami újdonságot. „Nédd-e már, nahát, miket nem mond ez a Kövér!”
Hogy aztán továbblépjenek, és semmiféle konklúziója ne legyen annak, hogy itt FOLYAMATOKKÉNT is léteznek ám dolgok.
Nem, a folyamatok érdektelenek, és arra sincs szükség, hogy azokat a médiaértelmiség tudatosítsa.
Nahát, ettől válik mindig reménytelenné, hogy például egy rezsimváltás során tisztázni lehessen: mitől is volt tűrhetetlen az előző garnitúra, és hogyan illeszkedett bele az ideológiája abba, amibe beleilleszkedett. Ennél jobb garanciája már nem is kell annak, hogy itt soha, semmit ne lehessen tisztázni, semminek az érdemi megvitatása ne jöjjön létre és semmivel ne lehessen szembenézni.
Címkép: Halász Géza mémje