Kinek hihet manapság az ember?

Posted by

Fábián András
>Ugye emlékszünk még arra a pillanatra, amikor Orbán Viktor egy beszédében méltatta a budapestiek bölcsességét, és nagyon helyénvaló döntésnek nevezte, hogy Karácsony Gergelyt választották meg főpolgármesterüknek? Bizonyára arra is emlékeznek, hogy akkor azt mondta: „Végre egy megfelelő ember került a megfelelő helyre! A kormány Karácsony úr minden döntésében erős motor, és nem fék kíván lenni.” Nem emlékeznek rá? Nos ez nem véletlen. Azért nem emlékeznek, mert Dr. Orbán Viktor Mihály ehhez még csak valami hasonlót sem mondott soha.

Pontosan mához egy hétre, november 6-án lesz egy éve, hogy a Karmelita kolostorban a híresen szavatartó miniszterelnök találkozott az alig egy hónappal előbb megválasztott főpolgármesterrel. Akkori emlékeim szerint már a randevú időpontjának kitűzése sem volt egyszerű dolog. Húzták, halogatták. Látszott, hogy nem igazán fűlik a foguk a dologhoz. Ők legszívesebben a számukra semmi gondot nem jelentő, szervilis Tarlóst látták volna a pogácsával megrakott asztal másik oldalán ásványvizet bontogatni.

Bár emlékezetes, hogy Orbán boldog Karácsonyt kívánt nem is nagyon sokkal korábban, az újsütetű főpolgi orcája nem sugárzott az öröm piros rózsáitól a vizit után. Kénytelen volt azt mondani, hogy Orbánt mindössze egyetlen dolog érdekelte: épüljön meg a csepeli atlétikai stadion, mert az kell 2023-ra, az általa felvállalt világbajnokság miatt. Ehhez képest a főváros azt kérte a kormánytól, hogy javítsák a rendelőintézetek felszereltségét és járuljanak hozzá a fővárosi tömegközlekedés finanszírozásához, hogy miközben csökkennek a lakosság közlekedési pénzügyi kiadásai (jegyárak, bérlretárak), többen válasszák a buszokat és villamosokat a városon belüli mozgáshoz.

Később aztán nagyon komoly ígéretek hangzottak el a kormány részéről. A főváros hozzájárult a csepeli stadionépítés megkezdéséhez, amelynek az előkészítő munkái pár hónap alatt a duplájára, 4 milliárdról 8 milliárdra drágultak. Erdőnyi fa kiirtásával kezdték, mintegy igazolva, hogy ez bizony nem egy zöld és környezetvédelmi beruházásnak ígérkezik. A munkálatokat – ne feledjük el megemlíteni ezt sem – a miniszterelnök szívének oly kedves Mészáros-gyerekek érdekeltségei végzik.

Közben kitört a járvány, az országos gondok és drámák mellett eltörpült a fővárosi rendelőintézetek fejlesztésének problémája. Gőzerővel kezdték viszont támadni Karácsonyt a Pesti úti vírusdráma kapcsán. Mikor aztán kiderült, hogy a számát sem tudjuk, hány állami és Fideszes önkormányzati fenntartású intézményben sem kevésbé terjed a kór, akkor ez a mutogatás szinte egy csapásra megszűnt. Ennek ellenére az sem képezi azonban a közbeszéd tárgyát, hogy a töméntelen felesleges lélegeztetőgép és selejtes védőeszköz beszerzésén túl a kormány bármiféle intézkedést, érdemi hozzájárulást tett volna a járvány ellenes küzdelemhez. Már persze ha és amennyiben az új sportpályák építése, a külországi templomépítések és patakszabályozások számának örvendetes emelkedése, a lélegeztetőgép-ajándékozások és az ájtatos tisztifőorvos kínosan mulatságos igehirdetései nem számítanak a hatékony kormányzati egészségügyi intézkedéscsomag részének.

Mindeközben a kormány, vélhetőleg a követelőző, és ugyancsak kormányellenes vezetőket megválasztó orvostársadalom megfegyelmezésére még egy olyan törvényt is elfogadott, amely pillanatokon belül felteszi a koronát a magyar egészségügy totális csődjére. Az egészségügy javítására tett Orbáni ígéretet tehát kiveséztük.

Napi hír az is, hogy a 2021-es költségvetésben már nem szerepel önálló költségvetési soron a települési önkormányzatok által fenntartott helyi tömegközlekedésére nyújtott támogatás. A fővárosiak számára kis extra gondoskodás, hogy erre a célra a kormány még a hitelfelvételt sem támogatja. Budapest úgy tervezte, hogy a közösségi közlekedés járműflottájának megújítására 200 millió eurós, rendkívül kedvező feltételekkel nyújtott hitelt vesz fel az Európai Fejlesztési Banktól. A hatályos jogszabályok miatt azonban ezt nem teheti meg. Viszont Fürjes Balázs bejelentette, hogy a kormány 6 milliárdért vesz járműveket Budapestnek. Továbbá ezt is, meg azt is beruház „államköltségen” (értsd az adófizetők pénzéből!). Nyilván azért mert, a Karácsony vezette Főpolgármesteri Hivatal képtelen ezeket a feladatokat ellátni. vagy azért, hogy a választások előtt a kormánypropaganda kihasználhassa ezt a lehetőséget. És akkor még a csendben rohadó Lánchídról nem is beszéltünk, aminek majd utólag hozzájárulnak a felújításához, ha igaz. A ténylegesen szükséges összeg töredékével, ugyancsak hatmilliárd forinttal, ha igaz.

Tetszenek még emlékezni, hol tartunk az atlétikai stadion előkészítő munkálatainak költségeivel?

A főváros következetes pénzügyi ellehetetlenítése mellett módszeres lejáratás folyik a főpolgármester ellen. A járvány kapcsán olyan híresztelések látnak napvilágot a kormány szennylapjaiban, amelyek miatt akár a rémhírterjesztés gyanúja is felmerülhetne – már persze, ha mindez a kormány ellen irányulna. A hangulatkeltésben élen jár az Origó, amely tudatos hírhamisításokkal szítja az ellenséges közhangulatot a járványellenes fővárosi intézkedéseket illetően. Csak a körmönfontan megfogalmazott tartalom megismerését követően derül ki az írásból, hogy nem arról van szó, amit a megdöbbentő, bulvárstílusban odavetett cím sugall. Nagyon sokan vannak ugyanis, akiknek a cím elég, mást nem is olvasnak el. Pedig, ha beleolvasna, megtudhatná, hogy Karácsony a védelmi intézkedéseket éppen nem visszavonni akarja, csupán összhangba hozza a kormány sokkal szigorúbb intézkedéseivel. Az öregeket sem akarja eltiltani a közösségi közlekedési eszközök használatától, ahogyan azt az Origo cikkének címe állítja. Természetesen az önkormányzat tervezete csupán arra szólít fel, hogy az idős, és ezért sérülékenyebb emberek csak a legszükségesebb esetben szálljanak buszra, trolira, villamosra. Ja, és teszi ezt az ő egészségüknek a védelmében. Tudjuk ugyanis, hogy tömegben sokkal gyorsabban, szabadabban és ellenőrizhetetlenül terjed a kór.

Remek alkalom azonban ez is egy kis negatív hangulatkeltésre, a nyugdíjasok hergelésére, a Pesti úti idősotthon esetének felemlegetésére (természetesen a kormányhivatal felelősségének elhallgatásával). Az írásban aztán a „járvány elbagatellizálása” miatt a teljes magyar ellenzék megkapja a magáét. A kormány és Orbán járványügyben tanúsított inkompetenciájáról és az orvostársadalom ellenes cinikus arroganciájáról szó sem esik. Aki akarja, itt elolvashatja ezt az 50-es éveket, „a nép ellenségei”-stílust visszaidéző förmedvényt. (https://www.origo.hu/itthon/20201027-parbeszed-parlamenti-hatarozati-javaslatot-szabo-timea-koronavirusjarvany.html)

Ne felejtsük el megemlíteni a szerzőt sem, hogy majd emlékezhessünk a munkásságára, ha eljön annak az ideje. Az Origo említett cikkének „újságírója” az a Bordács Bálint, aki az egyik áldozata volt a Fidesz ifjúsági szervezete által szervezett emlékezetes füzesgyarmati „wellness disznóvágás” nevű rendezvényének. A 2016-ban szervezett bulin brutális, törött sörösüvegekkel és ruhafogassal súlyosbított verekedés tört ki, amelyben két Fidelitas „frakció” 3-4 tagja vett részt. Az ügyben rendőrségi nyomozás is indult. Bordács a verekedésben az egyik korábbi budapesti elnök, Kurucz Dániel embereként volt egyszerre provokátor és áldozat. Egy másik jelenlévő volt budapesti elnök, Kerékgyártó Gábor verte meg őt és egyik társát. Kerékgyártó később ezért nyilvánosan bocsánatot kért, majd kilépett a szervezetből. A verekedés állítólag azért robbant ki, mert Bordács valami korábbi szóváltásra visszautalva kulturáltan megkérdezte Kerékgyártót: „Na itt van a pénz, leszopsz ennyiért?” Azóta, mint hírlik, ez a kérdés szállóigévé vált a Fidelitas berkein belül.

A magyar közmondást kissé módosítva elmondhatjuk, hogy megvert Fidelitasos kutyából még lehet jó Fideszes szalonna. Bár már előre félek, hogy ezzel Hollik szóvivőnél kihúzom a gyufát, és majd beállhatok a szégyenkező bocsánatkérők sorába Bangóné és Niedermüller polgármester mögé.

Címkép: Fidelitas-buli