Sírva tallóz, aki él

Posted by
(Forest Gump napjai)

Gaál Péter
>Vírus így és vírus úgy. Majd csak lesz vele valami. Ahogy most kinéz, akármi lehet. Lehet például az, hogy megtiltják, hogy ugyanazon oldalon vagy ugyanazon a napon írjanak a korlátozott immunitásról és az orosz (kínai) vakcina hatásosságáról. Az angol, francia, tetszés szerinti vakcináról lehet írni, az amerikairól még kérdéses, attól függ, ki nyeri a választásokat. Ha Trump, akkor csak jót, ha Biden, nos, akkor… sirva (Arany így írta, akkor legalább itt írjam én is így) tallóz aki él: király, te tetted ezt!

De lehet még bármi.

Egyvalami nem lehet: hogy MI ne védekezzünk sikeresen. Megfelelő kommunikáció, az meg rég megvan. Az ezres nagyságrendű új napi fertőződéseket szépen megszokjuk, meg fogjuk szokni a többszörösüket is. Ami egyébként nem lehetséges. Szerintem már így is unják leírni. Azt várom, hogy egyszer csak nagyon meg fogják unni, mint impotens a sokadik próbálkozást, és akkor majd így szólnak fent: ááááááááh. Hagyjuk a francba. Van annál érdekesebb is, például Gyurcsányné.

Annyi, amennyi, egy darabbal se több. Minek itten tovább riogatni. Majd 2022 tavaszán, ha szükséges. 2021 őszén. Addig ráér.

Abban is egészen biztos vagyok, hogy lázasan folyik az ötletelés, hogy EBBŐL a helyzetből mit lehet kihozni. Hogy kiknek, nem kérdés. A segélyezést – már amennyiben ismét kénytelenek lezárni mindent – élből elvetik, nem csak azért, mert nem tudnak számolni, hanem azért, mert alapból káposztáskertbe néznek a szemek, néha valóságosan, néha képletesen. (Egyébként a segélyek, ahogy mintha a 444 is megírta volna, NEM kidobott pénzek, mármint globálisan nem, bár „Mészáros Lőrincnek” személy szerint kicsit kevesebb jutna. Azokat elköltik, majd tovább költik, visszaforognak a működő gazdaságba, adók formájában némely részük az államkasszába, és ami nem, abból a működő gazdaság működő szereplői működhetnek tovább. Ilyen helyzetekben még hasznos is a pénz virtualitása, vagyis az az állapot, amikor ugyanaz az összeg sok kézen átmenve a sokszorosának tűnik. Fenntartja a buborékot, ami persze előbb-utóbb kidurran[hat], de nem mindegy sem az, hogy mikor, sem az, hogy hogyan.)

Két hozadéka mindenképpen lehet a járványnak: a tüntetés is tömegrendezvény, a választás is. A szurkolás nem tömegrendezvény, mert a tömegrendezvények jogászi meghatározása is olyan, mint az összes jogászi definíció: autópálya az, aminek a kezdetén az „autópálya” tábla van kitéve, végén pedig az „autópálya vége” tábla. Tömegrendezvény az, amit tömegrendezvénynek nyilvánítanak.

Forrest Gump ösztönösen tudná.

És hát a választások, ugye. Berki mester már most, jó előre pártot alapít, ha hihetünk neki (általában nemigen hihetünk, de most bátran: neki is élnie kell valamiből, ugye, hogy AZTÁN mi lesz vele, azaz MAJD indul-e ellene számvevőszéki vizsgálat, s ha indul, és elmarasztalják, lesz-e ennek következménye számára – szerintem nem, bár ez IS attól függ -, a jövő titka), Gődény mesternek is van már, s mindez JÓ. Már, akinek, de jó. A régi szalámitálalási recept. A Gődény mester elleni vizsgálat is eltart még egy kis ideig, 2022-ig is talán.
A mesterek minden választókerületben indulnak, ők mondták. Hát hogyne. Háromszáz millió az háromszáz millió. A többi időhúzás és fiktív számlák kérdése, megfelelő nexusokkal.

Ó, Mazsi, de jó lesz neked. Már most jó, de még jobb lehet. Mindez természetesen fantazmagória, találgatás, nem tényállítás, az ebben az írásban szereplők nagy részével együtt.

És hát aztán itt a vírus. Itt is marad addig, reméljük. Remélik. Ha nem, akkor átmegy migránsba, és úgy marad itt. Majd azt mondják. Ha pedig vírus van, két további lehetőség is van: a rendeleti kormányzás és összes velejárója, szükséghelyzet, ilyenek, illetve a virtuális szavazás. Ti akartátok, hát itten van. Virtuális számolással. Küldhettek bárkit a választási bizottságokba. Majd nézzük együtt a monitort. De szép is lesz! Maga a megvalósult NER. Közben teázgatunk, vajas süteményt eszegetünk hozzá, mint Miss Marple, Agatha Christie főhősnője, megbeszéljük, ki hova ül majd a Parlamentben, kinek hogy van a kedves felesége, barátnője, bárkije, mekkora spíler a videón. Téma bőven akad.

Krumplit se kell osztani, mer’ minek? Ne aggódjanak: VALAMIT azért biztosan fognak osztani.

Hiszen megmarad a buszköltség is.

De mi lesz a vírussal? Mármint a valóságban. Hát az, ha ilyen sebességgel terjed – vagy gyorsabban, mert a fertőzöttek számának növekedésével a szám hatványozódik: egyetlen zöldborsónyi daganatból feleannyi idő alatt lesz akár több kilós daganat, mint egy sejtből egy zöldborsónyi -, nos, ha ilyen sebességgel terjed, akkor egy-három éven belül szinte mindenkin átmegy. Hogy közben mit csinál, mutálódik vagy nem mutálódik, ha igen, mert igen, akkor milyen irányban, nem tudni. Elvben ez is elsülhet jól, mert a vírusnak nem érdeke, hogy elpusztítsa önnön szaporítóját, tehát az evolúciós előny az ártalmatlanabbjánál van, de bármi lehet. Tehát szinte mindenkin átmehet pár esztendőn belül, lesznek köztük, akik észre sem veszik, lesznek, akik belehalnak, lesznek, akik súlyosabb-könnyebb tünetekkel megússzák, lesznek, akik valameddig maradandó egészségromlát szenvednek, és így tovább. Lesznek jobb gyógyszerek, oltások, melyek ideig-óráig védenek, aztán lehet új oltást beadni, pénzért vagy nem, sok mindentől függ. Ha az államról le lehet ezzel is szakítani valamit, márpedig mindennel le lehet, csak megfelelő döntéshozó kell, akkor akár ingyenessé is válhat. Persze ahhoz jó állapotú államháztartásra van szükség, ahhoz jó állapotú gazdaságra, ahhoz olyan szemléletre. Természetesen nem csak az államot lehet lehúzni. A polgárait is. Tegnapelőtt óta a Honvédkórházban – erről tudok – egyes (invazív) vizsgálatokat (ilyenek például az endoszkópos gasztroenteriális vizsgálatok) kizárólag negatív koronavírus-teszt felmutatása után végeznek. Hogy ezeket a teszteket – alapos gyanú hiányában – ki fizeti, nem tudom, de… Rossz, aki rosszra gondol. Nem mondom, hogy ez így helytelen, mert helyes, csak, feltéve, ha.

Nos hát, mi lesz? Lesz nagy recesszió. Lesz nagy felfordulás. Nem egyik percről a másikra érződik, de megérződik, nem is kicsit. Változás lesz. Van folyamatban. Kinek-kinek személyes döntése, hogy mit kezd vele. Mindent – mindent – meg lehet élni akárhogyan. Mindent – mindent – saját javunkra lehet fordítani. Nem volt olyan szamuráj, aki ne tudta volna.

Na igen: Forrest Gump nem volt szamuráj.

Címkép: Remélem, minden a kedved szerint alakul