Akiknek tengersok pénzük van

Posted by
Raskó György
>Olvasom, hogy az Apple után másodikként az Amazon kapitalizációja is elérte az 1000 milliárd amerikai dollárt s ez utóbbi cég fő tulajdonosa Jeff Bezos vagyona több, mint a világ legszegényebb egymilliárd polgáráé együtt.
Nincs messze elmaradva tőle Zuckenberg a Facebook főrészvényese. A Facebook kapitalizációja elképesztő ütemben nő. 2014-ben még “csak” 150 milliárd dollárt ért a cége, 2020 októberében már 820 milliárd dollárt. 6 év alatt több, mint 500%-os növekedés s ha ez így megy tovább, a jövő év végére már ők is az ezer milliárd dollár vagyonérték közelében lesznek.
Ha más dimenzióban is, de Magyarországon is van egy hasonló mértékben gyarapodó vállalkozó, akire büszkék lehetünk. Vagyona ugyan még csak szerény egymilliárd dollár körüli, de nézzük mekkora lesz két-három év múlva, ennek akár a duplája is.
Nem irigylem egyik megnevezettől sem a már fel sem fogható mértékű vagyonosodást, de kérdezem társadalmi aspektusból nézve egészségesnek nevezhető ez a mérhetetlen nagyságú és gyorsuló tőkekoncentráció, akkor, amikor a Földön több milliárd embernek meg napi megélhetési gondjai vannak, még olyanoknak is, akik egyébként “halálra” dolgozzák magukat.
Ezt látva ne csodálkozzunk a migrációs hullámon, az újabb újabb összeesküvés-elméletek, a háttérhatalmakban hívők táborának ugrásszerű növekedése miatt. Okot szolgáltat rá a világ.