A második hullám első halottja

Posted by
Bárász Péter
(Breszt)
Tagadhatatlan, hogy Lukasenka idei népszerűségvesztésének időrendben első oka az volt, ahogy „kezelte” a Covid-19 járványt, pontosabban tagadta és egyáltalán nem tett ellene semmit. Sőt, tavasszal volt egy idő, amikor az iskolákban tilos(!) és büntetendő(!!) volt a maszkok használata. Most jóval keményebben tombol a vírus, a „hatalom” hozzáállása gyakorlatilag ugyanaz, de Lukasenka már nem tud a népszerűségéből veszíteni, mert a fanatikusain kívül már nem maradt neki.
De én nem a járvány második hullámáról beszélek, hanem az erőszakéról. Második, mert az augusztus 9-11-én az utcákon, a rendőrségen és a fogdákban tapasztalt szadizmus után, bár lényegileg nem változott semmi, az erőszak némileg alábbhagyott. Két hete írtam erről.
Gyilkolni nem csak gumilövedékkel lehet, de akár gumibottal is. A népi ultimátum lejáratának napján, vasárnap, a tömegtüntetésről már hazafelé vonuló emberek elleni véres rohamrendőségi támadáson kapott sérüléseibe két és fél nappal később halt bele egy negyedéves orvostanhallgató. +
Nagyon sokakat vernek, kegyetlenül. Az első hullám verései/kínzásai és tizenegy halálesete (amiből hivatalosan hol ötöt, hol hatot ismernek el) miatt egyetlenegy eljárás vagy vizsgálat sem indult. [Tíz éve, amikor Nyakljajeu barátomat az intenzív osztályról, eszméletlen állapotban, meztelenül, infúzióját egyszerűen kitépve lopták ki és vitték át a KGB belső börtönébe, ahol csaknem azonnal kezdődtek a kínvallatásai, az igazgató főorvos, aki ebbe besegített, néhány nappal később már meg is kapta jutalmát.)
Tömegesen zárják ki az egyetemekről a tiltakozásokban részt vett diákokat, főleg, de korántsem csak Minszkben. A velük együtt sztrájkoló vagy tiltakozó oktatókat „csak” egyesével rugdossák ki. Nagyon sok egyetemre neveztek ki új rektort, de Breszt egyik egyetemére „biztonsági rektorhelyettes” is került. (Fontos tudni, hogy egy-két éve MINDEN egyetemen van már ideológiai rektorhelyettes, bár a pozíció megnevezése itt-ott valamiben különbözhet.)
Lu emelt hangon követelte a keddi eligazításon, hogy kíméletlenül mondjanak fel mindenkinek, zárják ki a diákokat, akik a terrorista (sic!) megmozdulásokon részt vesznek. Munkásokat, tanárokat, orvosokat… mindenkit! Szerencsére a Kardiológiai intézet orvosai, köztük néhány egyedülálló szakember, még nem került sorra (világhírű igazgatójukat még augusztusban nyugdíjazták, ha jól emlékszem „korengedménnyel”). De kedd délelőtt a klinika gyakorlatilag bezárt: egyszerre tíz orvosát állították elő.
Beszédstílusáról és hangjáról (utóbbiról nem lenne szabad) ítélve egy – mondjuk így – szeleburdi másodéves kislány mondta ki interjújában a lényeget (reméljük): Lehet, hogy kirúgnak. És akkor mi van? Pár hónap múlva itt egy másik ország lesz. Majd akkor visszavesznek!