Hihetetlen történet: A Ferencváros nem akkreditálja a neki nem tetsző újságírókat

Posted by

Kereszty András
>Néhány óra, és elkezdődik a Ferencváros első hazai BL-meccse a Dinamo Kiev ellen. És kiderült, nem álhír, nem kacsa, nem félreértés volt: a klub megtagadta az akkreditációt a magyar sajtó két orgánumától, a Magyar Hangtól és a HVG-től. Miért? Volly György sajtófőnök megfogalmazása szerint: “az FTC sem a nyomtatott, sem az internetes kiadásukkal nem kíván együttműködni a klub érdekeit sértő tartalmak korábbi közzététele miatt. Ezért a Ferencváros egyetlen hazai mérkőzésére sem kívánunk akkreditációt biztosítani önöknek. Üdvözlettel: FTC Sajtó”.

Kezdjük először is azzal, hogy mi a fenének kell az akkreditáció, mikor mindenki megnézheti a meccset a helyszínen, vagy a televízióban, vagy még okos telefonon is? A válasz egyszerű a munkavégzés okán. Az újságíró nem néző. A fotós  nem bír képet készíteni a képernyőről. Néző nem vihet be laptopot a nézőtérre. Hogy írjon enélkül a sajtómunkás? Diktálja be telefonon Gizikének, mint annak idején? Ha nincs akkreditálása nem mehet be a sajtóértekezletre. Nem kérdezhet, nem állíthat meg labdarúgókat.

Elképesztő, hogy egy magyar klub így kezeli a magyar újságírókat. Milyen tartalmak sérthetik a klub érdekeit? Ha kritizálnak egy-egy játékost? A taktikát? Az átigazolási politikát? Ha firtatják a klub anyagi helyzetét? Vagy ha egyszerűen csak azt hangsúlyozzák, hogy a klub elnöke Kubatov Gábor, aki egyben a Fidesz pártigazgatója, alelnöke és országgyűlési képviselője.

Tehát a Fradi sajtó osztálya kiállítja önmagáról a bizonyítványt, hogy a klub a Fidesz fiók-intézménye?

Hát nem. Tisztelt Hölgyeim és Uraim. A Ferencváros nem Fidesz-csapat. A Ferencváros mezén három csillag jelzi, hogy több mint harminc bajnokságot nyert. Hol volt ez a hatalmon lévő kompánia akárcsak tíz évvel ezelőtt? A Rákosi-rendszer a maga módján becsületes volt. Eltörölte a zöld-fehér színeket. Elvette a csapat nevét. Piros-fehérben futkostak a Kinizsi labdarugói. De a szurkolói megmaradtak. Most itt is az folyik, ami az ország annyi cégénél, intézményénél – a lenyúlás.  Lehet hogy jövőre már narancs-fehérben kell a pályára futni.

A magam nevében csak annyit: dédapám Antony Tamás a Ferencváros alapító atyáinak egyike, ő építette a Fradi első pályáját a Soroksári úton. Családom – s természetesen én is – Fradi drukker.  Mélységesen megvetem ezt a magatartást. Méltatlan a klubhoz, méltatlan Magyarországhoz, méltatlan Európához. Szégyeljétek magatokat.

A meccsen persze: Hajrá Fradi!