Dúdoló

Posted by

Gergely Tamás
>A Kerek-erdőt kerülő sétányon elhagy bennünket egy dúdoló férfi. Tipikus svédsovány, azaz sportos hetvenöt körüli, sétára felszerelkezve, öröm nézni. Feltűnik, mennyire jókedvű, még előzésben sem hagyja ki a dúdolást, mintha nem is lennénk ott, mintha nem ránk tartozna az ő jókedve.

Ha az.
Első gondolatom, hogy milyen jó, hogy valaki a Mälar-partján dúdol, énekel. Összehasonlítom azokkal, akiknek a fején fülhallgató, például azzal szaladnak, s hát rokonszenvesebb számomra a dúdoló, ugyanis az talán még észreveszi a természetet, míg a másik – meg nem bocsátható bűn – csak a lába elé néz.
Bárcsak mindenki dúdolna a Mälar-parton, gondolom, nem festenének a kioszk falára, nem szemetelnének. Nem gyújtanák fel a fa nyugágyat, nem dobnák be a vízbe a fehér padot…

Viszont már itthon filozofálgatok el azon, hogy mennyire etikus dúdolni? Ebben a mai világban, amikor valamilyen katasztrófa bármikor bekövetkezhet. Kis Kim felrobbantja Japánt, Kaliforniát, az azeriek vérfürdőt rendeznek Hegyi-Karabah-ban. Putyin lerohanja Észtországot, Lettországot, polgárháború tör ki az Egyesült Államokban. Húzódik össze a demokrácia a világon, ha Trumpot újraválasztják, valamint Trumptól függetlenül Európa keleti részén, nem sorolom, pedig lenne még bőven példa.
Kérdés tehát: amennyiben valóban egy globalizált világban élünk, és a tévéhíradó mutatja Koreát, és Mexikót, és Nigériát, nem lennénk annyira világpolgárok, hogy fájjon nekünk az, ami velük történik? Ha Szíriát bombázzák, foteljeinkben ülve fél óra múlva mi is látjuk.

Ételt, ugye nem dobunk ki, mert van olyan része a világnak, ahol éheznek. Azzal, amit nem dobunk ki, nem segítjük meg őket, de nem etikus kidobni…
Akkor hogyan vigadjunk olyan országokban, ahol se harc, se éhség, és amelyet még egy 7-es erősségű földrengés sem sújt?
Naiv gondolatok, nyilván, csak eszembe jutottak itt, a Mälar-parti csend, biztonság, dúdolás jegyében.
Gyenge idegzetű lennék? Szerepjátszó széplélek?
Dúdoljon, persze, sportoló és nemsportoló svéd a Mälar-parton, joga van hozzá, még előzésben is, öröm nézni, hallgatni, nem azért mondtam.