Ami 2009-ben még igaz volt…

Posted by

Juszt László
>Én még úgy tanultam, hogy vannak alapvetőbb igazságok, mint a pillanatnyi érdekek. És sajnos a pillanatnyi érdekek árthatnak az alapvető igazságnak. De csak átmenetileg… Hiszem én! Itt van például az európai ügyészséghez való csatlakozásunk ügye. Orbán pillanatnyi érdeke, hogy – tudjuk miért – NE csatlakozzunk az Európai Ügyészséghez, s mindent ennek rendel alá. Még az uniós támogatás kérdését is. De mint írtam, az alapvető igazságokat a pillanatnyi érdek csak ideig-óráig írhatja fölül. Elsősorban a fideszeseknek idézem a saját 2009-es választási programjukat, bár nem hiszem, hogy szívesen emlékeznek az ilyen kijelentésekre:

“Sokszor kerültünk abba a helyzetbe, hogy a magyar polgárok érdekeit éppen Brüsszel képviselte a magyar kormánnyal szemben… A Fidesznek ugyanakkor meggyôzôdése, hogy közös értékeink és elveink érvényre juttatását nem lehet mérlegelés tárgyává tenni. Fel kell tehát ruházni az Európai Uniót olyan eszközökkel, hogy tagjait folyamatosan az értékek képviseletére és az alapelvek betartására késztesse; enélkül nincs erôs Európa… A Fidesz tehát olyan uniót szeretne látni, ahol nem lehet ügyeket elintézni „elvtársi telefonokkal”, átláthatatlan összefonódások és pártkapcsolatok révén…” (2009. A Fidesz európai választási programja 28.-35. oldal)
/Érdekesség, hogy a Fidesz oldalán ez a program már nem látható, de – ezért nagyszerű találmány az internet – máshol elérhető./