Jézus vitái a farizeusokkal is erről szóltak

Posted by

Gégény István

Beszélgetés Beer Miklós nyugalmazott püspökkel

– A katolikus egyházfővel együtt te is megkaptad gyakran – és ebben a SZEMlélek is osztozni látszik veletek –, ráadásul leginkább magukat kereszténynek tartó személyektől a liberális címkét. Mintha a befogadó, mások irányába nyitott, evangéliumi szemlélet idegen lenne sok egyháztagtól. Minek tudható be ez szerinted?

– Nincs új a nap alatt. Amikor az evangéliumokat olvassuk, Jézus vitái a farizeusokkal mindig ugyanarról szólnak. Ők állandóan próbálják megmagyarázni, hogy mit miért nem tesznek. Hajlamosak vagyunk szépen megmagyarázni, hogy mi egész jó keresztények vagyunk, elmegyünk a templomba, szépen felöltözködünk. De hogy ettől tovább tudnánk tekinteni, az már nem olyan egyértelmű. Valószínűleg önigazolási vágyból fakadhat, amikor Ferenc pápát nagyon sokan bántják. Jókat mosolygok, amikor olyasmivel vádolják, hogy miért nem beszél vallásosabb témákról, mindig csak a teremtett világ védelme, a szociális igazságosság kérdései… Ez mutatja, hogy mennyire süketek vagyunk. Nem akarjuk meghallani, hogy Jézus épp erről beszél: a másik emberben felismerni Isten arcát, az illető emberi méltóságát. Reménykedem, hogy ebben azért fejlődni tudunk, mindig egy kicsit előbbre jutunk.

– Nyugalmazott püspökként talán kicsit több időd adódik madártávlatból szemlélni mindazt, ami velünk történik. Mit látsz legfontosabb tennivalónak 2020 őszén a magyar társadalom, azon belül a keresztények számára?
– A beszélgetésünk során említett kötetre is utalva gyakran visszatérő vágyam a párbeszéd kultúrájának művelése, erősítése. Mindig elsőként szoktam felhozni: hallgassuk meg egymást, figyeljünk oda a másikra! Ez a következő évtizedek egyre erősödő kihívása lesz. Ez vonatkozik a keresztény felekezetek, a különböző vallások közötti párbeszédre is. A zsidósággal, az iszlámmal egyaránt kiemelkedően fontos párbeszédet folytatnunk, ezek is ábrahámi vallások, közösek a gyökereink. A szekularizáció következtében nem mondhatunk le a nem hívő emberekkel való párbeszédről sem. A keresztények tekintetében különösen a kisközösségek erősítésén kell fáradozni. Benedek pápa is hangsúlyozta – már a ’70–es években –, hogy a jövő egyháza a kisebb közösségek egyháza lesz, ahol nagyobb hangsúlyt kap a személyes kapcsolat, a személyes törődés. A járványhelyzet egy kicsit erre is ráirányította a figyelmünket. Védjük az időseket, miközben a online közvetítésekkel sokkal több embert elérhetünk. A távolságtartásból fakadó hiányérzet ugyancsak felerősítheti a személyes törődés, kapcsolattartás iránti vágyat. Nagyon fontos, hogy legyen időnk egymásra.

Attól függ a jövőnk, hogy tanulunk–e egymástól. Az egymás iránti figyelem, türelem nem azt jelenti, hogy bizonytalan vagyok saját magamban, hanem azt, hogy eljutottam egy olyan érettségi szintre a hitemben, gondolkodásomban, amikor már a másik meggyőződését is tiszteletben tudom tartani.

szemlélek blog