Történet az ügynökvilágból: Ki az a Mészáros és ki az a König?

Posted by

Az első rész megjelent itt: https://ujnepszabadsag.com/2020/10/22/tortenet-az-ugynokvilagbol-kalmar-dzsoni-esete/

Kovács Tamás
Fenyves Csabával egy időben kezdődött vívó pályafutásunk, együtt utaztunk ki a genti junior világbajnokságra 1963-ban, ahol én 5. helyen végeztem, ő kiesett a 16 között, majd 1967-ben együtt kerültünk be a világbajnokságra utazó csapatba, – ő a párbajtőr, én a kardcsapatba – ahol ő bronzérmet szerzett csapatban, én pedig ezüstöt. 1972-ben a müncheni olimpián Fenyvesi két aranyérmet nyert, én egyéniben 6., csapatban bronzérmes voltam. Ő 1980-ban, én három évvel korábban 1977-ben fejeztem be pályafutásomat.

Kiváló orvosként folytatta karrierjét, mint rákkutató orvos, én pedig a magyar vívósportban és a Magyar Olimpiai Bizottságban dolgoztam, de ügynök múltja a vívókörökben csak a párbajtőrcsapat tagjainak a vámon való nagy megbukása után merült fel, természetesen nem hivatalosan. Nagyon nagy vívó volt, kiváló orvos és talán korai halálához feltételezhetően hozzájárultak az alábbiak

:„Fenyvesi Csaba, a háromszoros olimpiai bajnok párbajtőrvívót, az Orvostudományi Egyetem hallgatóját 1967. május 31-én szervezte be informátornak hazafias alapon a “sportvonalra” a politikai rendőrség, a BM. III/III-as csoportfőnökség 2-b osztálya, mely elsősorban az “ifjúságellenes reakciós erők” elhárítását végezte. Beszervező és kapcsolattartó tisztje Várkonyi Bálint rendőr őrnagy volt, akivel a “Mészáros” fedőnévben állapodtak meg. Állambiztonsági nyilvántartó kartonja szerint a “Népi demokráciához hű” kategóriába tartozó KISZ-tag volt. (A beszervezés időpontját korábbra igazolja vissza a BM. III/II-3-a osztályának egy 1964. december 8-án kelt tájékoztató jelentése, amely ezt írja: „Az elmúlt 2 év során segítséget nyújtottunk „Mészáros” fedőnevű informátorunknak, hogy felesége útlevelet kapjon.” Lejjebb ezt említi még: „Mészáros” fedőnevű informátorunknak segítséget nyújtottunk abban, hogy katonai bevonulására halasztást kapjon, az informátor ráadásul valutáért nyakkendőselymet vásárolt az NSZK-ban, amit édesanyja budapesti üzletében késztermékként értékesített, illetve más üzleti vállalkozásba fektetett be.”

Most már megértem, hogy a Nemzet Sportolói miért nem választották be maguk közé a háromszoros olimpiai bajnok párbajtőrvívót, pedig eredményei alapján ott lett volna a helye!

Kőnig Miklós, az Országos Testnevelési és Sporthivatal osztályvezető helyettese,” élet-halál ura” aki intézte a vívóválogatott és természetesen más sportágak egyes elit tagjainak az állandó útlevelét, természetesen „egyéb” szolgáltatás ellenében, elmondások szerint akár havonta is kiadott egy kis bécsi bevásárláshoz útleveleket, természetesen csak a „kivételezetteknek”, akkor, amikor egy magyar állampolgár 3 évente utazhatott nyugatra, később hivatali visszaélései miatt lefokozták

.„1946-ban lépett be az Magyar Kommunista Pártba. Az 1956-os forradalom idején október 23–30. között szolgálati helyén tartózkodott. Október 31-én a forradalmárok letartóztatták, s november 3-áig a X. kerületi rendőrkapitányság fogdájában, majd november 4-ig a Fő utcai fogdában volt őrizetben. 1976. március 31-i hatállyal hivatali hatalommal való visszaélés miatt fegyelmi fenyítésként lefokozták, és a BM-től nyugdíjazták, azzal a kikötéssel, hogy a nyugdíj folyósítására a 22/1971. (VI. 1.) Korm. sz. rendelet alapján (vagyis 55. életéve betöltése után) válik jogosulttá. Ezen kívül szigorú megrovás, végső figyelmeztetés pártbüntetésben részesítették.

Két ügynök, két különböző terület – versenysport, nemzetközi kapcsolatok -, egy sportolói ikon, és egy sporthivatali „kiskirály”…

Végül egy rövid említést tennék egy volt nagyon jó sportbarátomról, akinek a nevét elhallgatom,-mert barátom volt – akit szintén beszerveztek. Kapcsolatunk azonnal megszakadt, félelmében és szégyenében hosszú időre elment külföldre dolgozni, és gondolom látva azt a tényt, hogy a mindenkori kormányok is tele voltak besúgókkal, így a 2010-es évek közepén visszatért hazánkban és még most is dolgozik! Kényszerítették, fenyegették, zsarolták, vagy talán előnyökért tette??? Nem tudom…!

A rendszerváltás még nem fejeződött be, hiába van új alaptörvényünk. A szocialista diktatúra örökségét még így is, úgy is sokáig fogjuk hordozni ízlésünkben, gondolkodásunkban, félelmeinkben, de hogy legalább szimbolikusan lezárhassuk ezt az időszakot, túl kell esnünk az ügynökkérdésen, bármilyen kényes és fájdalmas is a kérdés. a szembenézés bővelkedik majd fájdalomban és személyes drámákban, az egészen biztos. De túl kell esnünk rajta, hogy helyre tudjuk tenni saját közelmúltunkat, hogy a lehetőségekhez mérten tisztába tegyük, ki volt az üldözött és ki az üldöző, ki az elnyomott és ki az elnyomó, ki a bátor és ki a megalkuvó! Köszönöm azok figyelmét, akik elolvasták a visszaemlékezéseimet a 60-70-es években működő besúgó rendszer egy kis szeletéről, amit a mai fiataloknak ajánlom!

Címkép: München, 1972. szeptember 6. Dr. Fenyvesi Csaba olimpiai bajnok párbajtőrözőt a versenyen jelenlévő magyar rajongók, köztük Kovács Tamás (j4, csíkos ingben) a bronzérmes kardcsapat tagja és Kamuti Jenő (j2, világos rövid ujjú ingben) egyéniben ezüstérmet nyert tőrvívó örömükben a levegőbe dobálják a müncheni nyári olimpiai játékokon. MTI Fotó: Pálfai Gábor