Tíz mondat a Kádár-rendszerről

Posted by

Hatalmát a Kádár-rendszer nem a nyers erőszakkal, hanem az emberek depolitizálásával próbálta alátámasztani. (Vásárhelyi Miklós SZDSZ-politikus, Népszabadság, 1990. április 5.)

1989-ben a Kádár-rendszer elolvadt, mint vaj a napon. (Szekeres Imre szocialista politikus, Magyar Narancs, 1994. május 26.)

A választók most megbocsátották maguknak a Kádár-rendszert. (Vágvölgyi B. András újságíró, Magyar Narancs, 1994. június 2.)

A Kádár-rendszer olyan, mint a méz: élni lehet benne, de mozogni nem. (Litván György történész, Magyar Nemzet, 2001. november 2.)

A Kádár-rendszer elaltatta a magyarokat, és azóta is alszanak. (Spiró György író, Mozgó Világ, 2009/5.)

A Kádár-rendszer is úgy bukott meg, hogy nem létezett jelentős ellenzéki sajtó, az emberek mégis észrevették, hogy nem annyira jó nekik, mint mondják. (Para-Kovács Imre publicista, Hírszerző.hu, 2011. július 27.)

Az emberek sokasága nem elnyomásként élte meg a Kádár-rendszert. (Gyurcsány Ferenc DK-politikus, volt miniszterelnök, Múosz.hu, 2013. október 15.)

Ha nosztalgia van a Kádár-rendszer iránt, akkor ez nem annak a rendszernek a dicsérete, hanem ennek a bírálata. (Földes György történész, Hír TV, 2016. október 21.)

A Kádár-rendszer valójában ma sem ért véget, csak volt benne egy húszéves szünet. (Bojár Gábor üzletember, Népszava, 2019. június 3.)

A kései Kádár-rendszerben a társadalom szabadabb volt. (Szilágyi Ákos költő, hvg.hu, 2020. június 18.)

Szerkesztette: Zöldi László