Sorbanállás elnökért

Posted by

Kert Attila

>Elképesztően nagy az aktivitás az amerikai választáson Már több mint 50 millióan(!) leszavaztak, pedig az elnökválasztás formálisan csak 11 nap múlva lesz. Ez több mint egyharmada a négy évvel ezelőtti teljes részvételnek.

Van olyan állam (Florida), ahol már most fele annyian szavaztak (előzetes vagy levélszavazás formájában), mint négy éve összesen. Texasban ez az arány már meghaladja a 70(!) %-ot. Mindkét állam azok közé a “csatatér-államok” közé tartozik, ahol a választás el fog dőlni; mindkettőben 5% alatti a különbség a két jelölt pillanatnyi támogatottsága között. (A kettő közül Texas a meglepetés, ahol 1976 óta nem nyert demokrata jelölt; Florida meg a papírforma, az örök billegő, ott bukta el párezer – amúgy vitatott – szavazaton Al Gore és nyerte meg Bush az elnökséget 2000-ben, és négy éve is 1%-on belüli különbséggel nyert Trump.)

Úgy becsülik, ha ilyen erős marad az aktivitás, rekord magas lesz a részvétel, akár a 150 milliót is elérheti (ez innen tényleg nem tűnik nagyon bátor becslésnek), ami 65% os arány*, 1908-ban fordult elő utoljára. Országosan egyébként jelenleg 10 százelékpont körülire becsülik Biden előnyét Trump előtt.Jó kis meccs lesz ez.

Update: már 52 millió, szóval, ha jól látom, ma is leszavazott 2 millió derék amerikai választópolgár (lásd még: az urnákhoz – + postaládákhoz – járult )*az adatot százalékban Zsolt Ruszthi szíves pontosítása nyomán közöljük