Kövér Tiszát avat

Posted by

Lendvai Ildikó
>Ha a parlamenti elnökünk nem volna, ki kellene találni. Persze ha lehet, jobb volna egy másik ország parlamentjébe kitalálni, valahová jó messze. Még jobb, ha ott nem is értik a nyelvét, amikor a maga szelid és választékos modorában lebüdösbunkóz egy-egy ellenzéki képviselőt. De ha mindenképpen maradnia kell, annak is megvan a maga haszna.

Nem akarom megbántani az ottaniakat, de nélküle pl. sosem hallottam volna Cégénydányád községről, ahol most felavatta Tisza István (aki kollégája: többek között házelnök is volt) mellszobrát. Kár lett volna: mint megtudtam, szép kis falu Szabolcs megyében, több, mint 600 lakossal, fideszes polgármesterrel és immár egy mellszoborral. Valaha a Kölcsey-család birtoka volt, a kúrián a felirat egy Kölcsey idézet, a védett kastélyparkban platánok és tulipánfa.

Szóval Cégénydányádot érdemes megnézni, pláne, amikor a házelnök is a látványosságok közé tartozik. Attól azért kicsit meghökkentem, hogy szerinte a hazafiság egyenlő “a történelmi ország területi egységéért” folytatott küzdelemmel, ez “évszázados magyar létparancs”. Már Tisza István is tudta, méghozzá “kortársai közül mindenkinél mélyebben átérezte”, hogy “az állam és a nemzet Mohács után egymástól szétvált határait mindenáron helyre kell állítani.”

Ez a “mindenáron” picit aggaszt. Meg az is, hogy a beszédhez nyilván volt hangosítás. Bár talán annyira nem erős, hogy a határon túlra is elhallatsszon. Nem tudom, ki hogy van vele, de háromnapos ünnep idején nem szeretnék háborúzni. Legalább várjuk meg a hétfőt a létparanccsal.

Ráadásul van elég bajunk ezen kívül is. “A méltósággal élhető emberi életet veszélyeztető politikai, gazdasági és társadalmi folyamatok érzékelhetők szerte Európában”, Tisza korában is, most is. Ebben tényleg lehet valami. Én is érzem ezeket a méltóságomat veszélyeztető folyamatokat, különösen, ha a házelnök megszólal. És most megszólalt. Kifejtette, hogy Tisza ugyanazokkal az árnyakkal viaskodott, mint ő maga, mert már akkor is kiszabadult a palackból “az istentagadó és nemzetromboló internacionalizmus szelleme”. (Azért azt egy kicsit unom már, hogy ha nem vagyok istenhívő, akkor ember helyett véglénynek, ázalagnak, eltaposandó féregnek leszek elkönyvelve, de kezdem megszokni.) A párhuzamosság abban is látszik, hogy állítólag Tiszát is az készítette ki, hogy “a sajtó a rombolás politikai ágensei és haszonlesői kezébe került”, akik karaktergyilkosság áldozatává tették, még mielőtt valódi merénylet áldozata lett szegény. Ezt végre értem, a Nyugatról lehet szó (azt úgyse csípik fideszes körökben), amelyben leginkább Ady mondott kevéssé hízelgő véleményt Tisza karakteréről. Igaz, ami igaz, a vérvörös csütörtök után a Népszavában sem szerették Tiszát annyira.

Annál szebb, hogy Kövér szerint Tisza is és a ma kormányzók is elszánt védelmezői “a gondolkodás és szólás szabadságának”. Hát tényleg. Mi másért terjesztett volna elő Tisza szigorú és korlátozó sajtótörvényt, amely ellen a konzervatív, liberális és baloldali újságírók egyként tiltakoztak. Mint ahogy ma is ezért szórakoznak a Klubrádióval, fojtották meg a Népszabadságot, akarták elfoglalni az Indexet, hogy a KESMÁ-ról és az állami hirdetések elosztásáról ne is beszéljünk.

A beszéd legpoétikusabb részei már megint kötélről szóltak. Én azért Kövér helyében az egykori kínosan félreérthető mondatai után nem nagyon emlegetnék kötelet senki nyakán, én sem szívesen beszélek gázárakról, hogy ne kelljen újra és újra elmagyaráznom, mit mondtam és hogy értettem. De tőle távol állnak az ilyen kicsinyes személyes szempontok. Úgyhogy kimondta: A “történelmi hurkot” “nekünk, mai magyaroknak kell egy hosszúnak ígérkező küzdelemben végleg leoldanunk a nemzet nyakáról. Ezt tettük békésen és demokratikusan 1990-ben, 1998-ban, 2010-ben, 2014-ben és 2018-ban is az országgyűlési választásokon, és ez lesz a tét 2022-ben.”

Eszerint ez egy folyton magától visszahurkolódó kötél, avagy választások után mindig gondosan visszakötik, hogy megint lehessen mit leoldani.Szép feladat, de azért, ha szabad kérnem, az én nyakam körül ne tessenek matatni. Nem lennék igazán nyugodt. Hátha az is úgy sül el, mint a sajtószabadság védelme.

Kövér megőrült?

Oros Bence

Rémületes, mit művel a magyar országgyűlés elnöke! Kövér László beszédében teljesen nyíltan megüzente a környező országoknak: a Fidesz azért küzd, hogy az elcsatolt területeket visszaszerezzék! A döbbenetes beszédet Kövér László egy csütörtöki ünnepségen mondta Cégénydányádon, ahol gróf Tisza István szobrát avatták fel. A Népszava tudósítása szerint a házelnök, miután a nemzeti hűség államférfijának nevezte Tiszát, hirtelen fordulattal kijelentette: „A NEMZETI HŰSÉG A MAGYAR POLITIKÁBAN AZT A VÁGYAT, AKARATOT ÉS KÜZDELMET JELENTI, AMELY RÉVÉN HELYREÁLLÍTHATÓ A TÖRTÉNELMI ORSZÁG TERÜLETI EGYSÉGE, a magyar állam önrendelkezési képessége és a szülőföldjén élő magyarság nemzeti szabadsága és összetartozása.”

Félelmetesen egyértelmű szavak ezek az egyik legfőbb közjogi méltóságtól, a Fidesz meghatározó emberétől. A „területi egység” ugyanis nem átvitt értelemben vett kifejezés, hanem szinte már közigazgatási fogalom. A „területi egység helyreállítása” pedig világos kinyilvánítása annak, hogy Orbánék vissza akarják szerezni az elcsatolt területeket. EZ OLYAN KIJELENTÉS, AMI HAJSZÁLNYIRA VAN A HADÜZENETTŐL!

Hiszen nehezen elképzelhető, hogy Románia, Szerbia, Ukrajna vagy Szlovákia bármikor is önszántából lemondana az egykori magyar területekről, csak hogy „helyreálljon a történelmi Magyarország területi egysége,” amiért Kövér bevallása szerint ők küzdenek.

Mindez azért is félelmetes, mert néhány hete Orbán kedvenc lapjában, a Nemzeti Sportban megjelent egy döbbenetes hirdetés, amiről mi is írtunk. A teljes újságoldalt betöltő fotón rohamozó gyalogos katonák képe volt látható a következő szöveggel: „Igazság, erő, felemelkedés. Együtt tesszük naggyá a Kárpát-medencét.” Alatta pedig egy internetes cím: keszüljetek.hu. A hirdetést a Fidesz-kormány által pénzelt intézet, az Alapjogokért Központ tette közzé és nagyon sokan nem értették. Kövér szavai után viszont felmerül a kérdés: ERRE KELL KÉSZÜLNÜNK?

0922 Keszuljetek Kep

Mi van, ha ez nem csak Kövér túlzó hőbörgése? Mi van, ha a háborús plakátokat megjelentető, érthetetlenül fegyverkező Orbánék a szemünk előtt készülődve viszik bele az országot valami olyan őrületbe, amit ma még el sem tudunk képzelni? Jó lenne, ha erről minél többen tudnának…

Pesti Bulvár