Goebbels doktor intelmei

Posted by

Békesi László
>Napjaink egyik legveszélyesebb jelenségének, a tömegek manipulálásának, félrevezetésének katasztrofális előzményét mutatja be Gyenge Zoltán az ÉS október 2.. számában: “Goebbels doktor intelmei” című remek tanulmányában.

Két fontos idézet az esszéből:”A félresikerültek lázadása a csordaszellem diadala. A műveletlenség, kulturálatlanság, a fantáziátlanság és tehetségtelenség üli torát. A félresikerült a valóság tényeivel nem foglalkozik, a tényeket ő maga gyártja – ő is fogyasztja. Nincsenek gondolatok, nincs kritika, nincs eltérő vélemény, csak és kizárólag az a valóság létezik, amit ő teremt. A félresikerültek vezére maga is félresikerült. Mindenkinek egy dolga van: csöndesen ülni a mocsárban (Nietsche).”

“A legfontosabb: mindent totális irányítás alá kell helyezni, amit nem ellenőrzünk, az ellenségessé válik. Ez harc, amit mikrofonokkal vívnak, de nem kevésbé veszélyes, mint amit fegyverrel. A harcban pedig a támadás a legjobb védekezés. Ezzel együtt a hazugságot kezdetben lassan kell adagolni, némi igazságmaggal vegyítve. Azután nincs megállás. És a legfontosabb: a tömeget nem lehet eléggé lenézni, mindig ostobább, mint amilyennek hisszük. Mindent el fog hinni, a legnagyobb képtelenségeket is.”

Ébresztő emberek!