Az új pesti srácok

Posted by

Gábor György
>Jól emlékszem azokra a képekre, amelyek az egész magyar sajtót bejárták annak idején. A felvételek a Millenárison készültek, 2002-ben, a Fidesz választási vereségének éjszakáján, amikor megannyi jó arcú fiatal egymás vállára borulva sírt, törölgette a szemét, jól érzékelhetően mély fájdalommal konstatálva, hogy a valamennyi reményüket, vágyaikat, céljaikat és perspektíváikat megtestesítő párt elbukott a választáson.

Azóta több mint tizennyolc év telt el. Az akkori huszonévesek mára már vagy csalódtak egykori bálványukban, vagy valahol külföldön dolgoznak, esetleg bekerültek a pártközpontba, szóval ide meg oda. S most a megannyi jó arcú, huszonéves fiatal a Műszaki Egyetem elől indulva megy át a Szabadság hídon, egészen az SZFE Vas utcai épületéig.

Miközben az egykori bálvány, mára jóléttől dagadó hazug zsarnok, a keleti despoták nagy barátja és követője, aki ma már sokkal jobban emlékeztet azokra, akik ellen a hajdani pesti srácok fegyvert fogtak, Wittner Máriával az oldalán titokban lopódzva-sompolyogva tesz le egy rozzant koszorút a Corvin közben, a pesti srác emlékművénél.

Rossz helyen, mert a ma pesti srácai ezekben a percekben épp a Szabadság hídon mennek át.