Magyarország Európában van?

Posted by

Bárász Péter
(Breszt)
>Belarusz néhány hete „konzultációra hazarendelte” nagyköveteit Varsóból és Vilniuszból. Lengyelországot és Litvániát felszólította, hogy tegyék meg ugyanezt a saját nagyköveteikkel, valamint, hogy csökkentsék kb. harmadára minszki diplomáciai képviseleteik létszámát. A diplomáciai háború nem evvel kezdődött, de a szópárbajok után ez volt az első igazán konkrét lépés.Egy bizonyos idő elmúltával több európai ország nagykövete – szolidaritásból – szintén hazautazott, amit a belarusz ellenzék úgy konferált be, hogy az EU összes tagállama hazarendelte nagykövetét. Nem vagyok annyira kíváncsi: nem nézem végig az itteni külképviseleteket. De a magyarról tudom, hogy „normál üzemmódban” működik. Tehát az említett ellenzéki hír nem tekinti Magyarországot EU-tagállamnak..

.És igaza van. A hivatalos Magyarország gondolkodás- és viselkedésmódja minden, csak nem európai, sajnos. Sokáig tűrjük még?! Még egy pici „diplomácia”:Az orosz hírszerzés vezetője Szergej Nariskin tegnap váratlanul Minszkbe látogatott. „Bizonyítékokat” hozott Lukasenkának arról, hogy a mostani belarusz ellenállási mozgalmat elsősorban az USA finanszírozza, sőt vezetői is az USA szakértői képezik ki. Ez különösen érdekes egy olyan mozgalom esetén, amelynek közismert, hogy nincsenek konkrét vezetői, amely önszervező.

Putyin pedig megmondta, hogy az „import demokrácia” nem fog Belaruszban működni. De azokra, akik szóba merészelnek állni Szvjatlana Cihanouszkajával, szintén Oroszországból szoktak keményen rászólni (ez Macronnal, majd, sokkal enyhébb formában Merkellel kezdődött).Ismerős a külső ellenségkép rajzolása?

Címkép: 17 ország diplomatája a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevicsnél. A magyar nincs köztük.