Isteni segítséggel verték le az oroszok az 56-os forradalmat?

Posted by

Már beszámoltunk arról, hogy megnyílt az orosz fegyveres erők 95 méter magas új katedrálisa. Tivábbi részletek derültek ki.

Az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu már korábban nyilatkozott arról, hogy szeretné, ha a templom minden eleme szimbolikus lenne, ezért is döntöttek úgy, hogya lépcsőket és a padló egy részét a II. világháborúban a náciktól zsákmányolt katonai felszerelésekből olvasztják. A Szergej Sojguáltal évekkel ezelőtt megálmodott templom az orosz hadsereg nagy ütközeteinek állít emléket, és bár a legtöbb mozaik a Nagy Honvédő Háborúról, azaz a II. világháborúról szól, a templom díszítőelemei fejet hajtanak sokkal vitatottabb katonai akciók előtt is, mint amilyen az 56-os forradalom leverése Magyarországon, a 68-as prágai tavasz vérbefojtása, az afganisztáni háború, a 2008-as grúziai (georgiai) konfliktus vagy a Krím-félsziget 2014-es elcsatolása Ukrajnától.

Klin püspöke és az orosz ortodox egyház, valamint a fegyveres erők közti együttműködést koordináló egyházi részleg vezetője szerint a templom fő üzenete, hogy az orosz fegyveres erők Istentől és a mennybéli szentektől kaptak és kapnak segítséget a harcaik során. Azonban a püspök kitérő választ adott, amikor a Guardian riportere arról kérdezte, hogy eszerint az 56-os forradalom leverése, a csecsen háborúk vagy a Krím elfoglalása is Isteni segítséggel vívott, szent háború volt-e. István püspök szerint  ugyanis nem az egyes konfliktusok geopolitikai megítélésére kell koncentrálni, egyszerűen csak az isteni segítségre.

Guardian/alfahir