Egy zsák krumpli és a valóság

Posted by

András Horváth

>Megmondom őszintén, a borsodi időközi választás utáni ellenzéki magyarázkodás egyik mélypontjának tartom Jakab Péter krumplikirályozós megjegyzését. Annak ellenére, hogy a közösségi hálón nagyon szépen futott. Nem tudom, ki emlékszik még Hofi Géza egyik aranybecsű megjegyzésére, amivel az egyik focivereség utáni szokásos kimagyarázkodós stíluson élcelődött: “A kapufa volt a hibás. Az a rohadt akác.”

Eltelt 40 év és ugyanott tartunk: őszinte szembenézés helyett inkább áthárítjuk a felelősséget. Ami semmi jót nem ígér a jövőre nézve. Mert mi is történt itt a Jobbik háza táján az elmúlt években? Először is jött a Nagyfőnök, aki nem bírta elviselni Vona elhajlását (vagy inkább árulását), s bosszúból leszalámiztatta (elkezdte szétverni) a pártot, létrehozva a fideszes kreálmány Mi Hazánk nevű formációt. S a szavazótábor szépen elkezdett apadni. S akkor jött Vona utódja – a populizmusa miatt a baloldalon is nagyon népszerű Jakab Péter – akire az a feladat hárult volna, hogy megállítsa a szavazótábor, a tagság és a parlamenti képviselőcsoport apadását. Ez jól láthatóan nem sikerült neki, sőt.

Sikerült viszont a Jobbikból egy egyszemélyes populista politikai show-műsort csinálnia (mint például tegnap a Parlamentben), leszámolva mindenkivel, akinek az új irány esetleg nem tetszett. A kilépők pedig vitték magukkal a szavazótábor újabb és újabb részleteit. Jakab ezt a legyengített Jobbikot vitte be az ellenzéki együttműködésbe.

Teljes mértékben egyetértek azokkal az elemzőkkel, akik az időközi bukás egyik fő okának tartják a Jobbik szavazóbázisának a megcsappanását (főként a kistelepüléseken), ami sajnos nem sok jót vetít előre 2022-re vonatkozóan.A másik fő probléma Szerenccsel kapcsolatban (de a jövőre nézve is) a jelölt hitelességének, elfogadottságának a kérdésköre és a megmérettetés hiánya. Na persze ez is a krumpliszsák mögé lett eldugva. Az ugyanis egészen elképesztő, hogy az előválasztásokról papoló ellenzéki társulat Borsod 6-ban nem tartotta fontosnak ennek az intézménynek az újbóli kipróbálását. Pedig nagyon fontos tanulságokkal szolgált volna, hogy mindez hogyan működik egy Budapesten kívüli választókörzetben.

S mit gondolnak, miért nem volt előválasztás? Elárulom:Az összefogás pártjai – mintha csak ők lennének a porondon – már rég leosztották egymás között az ogy. képviselőjelölti helyeket. Szerencs a Jobbiknak lett kiosztva. Így aztán teljesen természetes, hogy a többi mind feltette a kezét: “Dehogy akarunk mi belezavarni ebbe. Még mit nem. Hogy aztán ők majd a Mi (!) körzetünket hekkeljék meg?” Tessék csak ebbe belegondolni, tessék csak ezen egy kicsit elrágódni! Nem az lenne a fő cél, hogy mindenhol a legesélyesebb, hiteles jelölt álljon szemben a Fidesz jelöltjével? Nem az lenne a fő cél, hogy olyan jelöltek választódjanak ki, akik akár a másik oldalról is le tudnának csippenteni szavazatokat? Akik erről az oldalról akár az abszolút protest szavazókat is meg tudják szólítani?

Ettől a gondolatkörtől teljesen idegen az a metódus, hogy az összefogás pártja a háttérben már lejátszott meccsek eredményét viszik ki a nagyközönség elé, ami – említettem már korábban – a hazárdjáték tipikus esete. Kifelé persze azt kommunikálják, hogy szükség van az előválasztásokra. Ezt azonban valójában egyikük sem gondolja komolyan (kivéve persze Borsod 6-ot, ez az egy körzet az, ahol ezek után kénytelenek leszek előválasztani), hiszen nekik az a tuti, hogy a saját pártjaik jelölti helyei tutira biztosak legyenek. Hiszen csak egy maradhat. Ami igaz is, csak nem így. Fel kell tenni a végre a kérdést ezen az oldalon is (leginkább nekünk, választópolgároknak), hogy mi a fontosabb? Az hogy “körülrajongott” politikusaink újabb mandátumot nyerjenek vagy az, hogy jó eséllyel többséget lehessen szerezni egy újonnan megalakuló parlamentben?

Én ez utóbbira szavazok. Mindehhez persze egy autonóm civil (vagy ha úgy tetszik a jelenlegi politikai erőtéren kívüli) erő szükségeltetik, ami rákényszerítheti a pártokat arra, hogy kilépjenek kényelmes, lezsírozott, orbánozós hadállásaikból, s megmérettessék magukat a szabadpiacon is.Addig is azt tanácsolnám mindenkinek, hogy az “összefogás” és az “egy körzetbe egy jelöltet” jelszavak támogatása mellett, időnként nézzen be a krumpliszsák mögé is.