Gumilövedékek

Posted by

Bárász Péter
(Minszk)

>Nem lett igazam. De a szó fontosabb értelmében igazam volt. Lassan vége október 18-ik napjának. Itt, Belaruszban. A szokásos, sokezres vasárnapi tüntetések elnyomására ma (is) használtak fegyvert, de „csak” gumilövedékkel. Halálos áldozatról nincs hír.

Sok őrizetbe vétel volt, számukról egyelőre nem találtam információt (azokat a honlapokat, ahol ilyen típusú hírek vannak, általában blokkolja a „hatalom”), annyit tudok csak mondani, hogy itt Bresztben legalább tíz embert állítottak elő, közülük hárman ismerősöm/barátom. Országszerte minimum 160, de ez az adat nagyon is hiányos.Teljességgel meg vagyok győződve róla, hogy néhány hozzám hasonlóan gondolkozó emberrel együtt helyesen tettük, hogy sok nyelven teleordítottuk szörnyű „előrejelzéseinkkel” (mindenki saját izlése/vérmérséklete szerint mondja a magáét, egymástól függetlenül), hogy ma akár sortűz is várható, az információs térnek azt a részét, ahol vannak a mi tudósításainkra fogadóképes nyitott fülek.

Pláne, hogy ezt a „hivatalos szervek” előre be is harangozták, aminek a hírértékét semmivel sem csökkenti, hogy Lukasenka immár teljesen illegitim, következésképp az általa kinevezett és kézzel vezérelt erőszakszervezetek is.Közben „divatba jött”, hogy a színházi előadásokat nem a színház épületében, hanem mellette, vagy valamilyen – főleg alkalmatlan – helyiségben tartják meg. Mert vagy egy-két főszereplőt rúgtak ki megszólalásaik miatt, vagy az egész társulat, ill. jó része mondott fel.

Egy hét múlva jár le a Cihanouszkaja által artikulált népi ultimátum: addig kell beszüntetni az utcán az erőszakot, szabadon bocsátani az összes politikai foglyot (kb. száz fő) és az események miatt rájuk kirótt, általában tíz-tizenöt napos elzárást töltő embereket (jelenleg több száz, talán közelebb az ezerhez) és persze lemondania Lu-nak. Ha nem, akkor hétfőn (október 26-án) kezdődik az általános sztrájk + útlezárások + az állami üzletek általános bojkottja.

Pusztába kiáltott szavam: Muszáj megvárni, míg Magyarországon is ilyesmivé fajul a helyzet? Ahogy Lukasenkát sem valami emberi érzés nem engedte, hogy éleslövészetre adasson parancsot, érdemes tudatosítani, hogy Orbánt sem fogja!