Basszus gitár

Posted by

Radnai György
> Demeter megszólalt. „Az egyetemfoglalásról” írt. Persze az „Origo”-ba (https://www.origo.hu/…/20201018-demeter-szilard-az…). A hatalomból leszólóknak ez a szokása: nehogy valami beszélgetésféle, vitaféle legyen belőle, még akkor érvelni is kellene, meg ott a kockázat is: nem tud válaszolni valami hülye kérdésre, esetleg alulmarad, hű, de ciki lenne. Ez nem történhet meg. Egy „védett”, kinevezett vezetővel?

(Vajon miért csinálja ugyanezt a SAS is?)Néhány, szerintem zavaros bevezető mondat után rögtön, olyan vidnyánszkysan, mintha a hatalomból csak így lehetne, belecsap a lecsóba: „NEM KIVÁLASZTOTTAK”, mert „az Úr sem égő csipkebokorból, sem kőtáblákon nem tette le a garast a jelenlegi oktatói-hallgatói testület mellett”. Ezért egyáltalán nem biztos, hogy nekik (mármint az SZFE-t elfoglalóknak) van igazuk, hogy csak úgy lehet jó színészeket, rendezőket, operatőröket képezni („… drámainstruktorra szükség van-e, azt nem tudom, mivelhogy fogalmam sincs, mivel foglalkozik egy drámainstruktor”) vallja be egy gyenge pillanatában) , ahogy most képeznek.

Ez éppen úgy igaz (lehet), mint az is, hogy azért mert Demetert, Vidnyánszkyt, Szarkát(???) kinevezték, már nekik van igazuk? De ez őt, őket nem érdekli(k), mert ő(k) az erősek, (pillanatnyilag) a törvényt írók és a törvényalkotásba ne ugassanak bele azok, akikre vonatkozik, akik majd elszenvedik a következményeket (lásd az orvosok béremelését), mert nekik (pillanatnyilag) coki! Érthető?!

Tehát aki azt hiszi, hogy beleszólhat, az „SZEREPTÉVESZTÉSBEN” VAN.Különben is, írja „az adófizetők nem a tanköztársaságot finanszírozzák”, hanem azt, amit a HATALOM akar, mert az lesz a törvény, ami pedig akár az intézményi autonómiának is korlátot szab, tehát „ÁLLAMI INTÉZMÉNYT „ELFOGLALNI” NEM JOGSZERŰ”. Különben sincs most forradalom (legföljebb járvány, leküzdeni együtt sikerülhet), amit normális ember nem is akar „ugyanis legtöbbször emberhalállal járnak”, mintha ami most zajlik az országban az nem az lenne, csak lassúbb, XXI. századi, nem fegyverekkel zajlik: gyűlöletkeltéssel, uszítással, ellenségképzéssel, “homo christianussal”, majd ellehetetlenítéssel, megalázással.

Demeter szerint, ami „az SZFE-n történik, azt anarchiának hívják”. Mert Ő így hívja, mert neki anarchia, ha valaki békésen és kreatívan fölemeli a fejét és hangot ad szabadságvágyának, ragaszkodik tanáraihoz, elveihez és azt akarja, hogy bevonják az életét befolyásoló, meghatározó döntésekbe. Demeter Szilárd, menjél inkább basszus-gitározni…

Címkép: Amikor Demeter még gitározott