A lombik bébik és a “homo christianus”-ok

Posted by

Kruppa Fanni

>Veres András interjújáról valószínűleg sokan olvastatok tegnap. Őszintén szólva én akartam róla posztolni hamarabb is, de annyira feldühített a dolog, hogy mostanáig nem ment – nem akartam idegből. Engem katolikusnak neveltek. Egész sokáig vallásos is voltam, aztán ez elmúlt. De az egyházhoz sok szempontból kötődöm továbbra is, sajátomnak érzem, mint egy közeli rokont, akitől elsodort az élet.

Ezért bár a hibákat meglátom, megértő szoktam lenni. Általában. A katolikus egyház hivatalos álláspontja szerint elítéli a lombikbébi programot a kezdetektől fogva, mert a program során több petesejtet termékenyítenek meg, de nem mindegyiket ültetik be. Mivel az egyház az életet a megtermékenyítés pillanatától számolja, a petesejtek megsemmisítése kvázi gyilkosságnak számít. Ez szép, tiszta feltétel-rendszer, lehet egyetérteni vagy nem egyetérteni, mint pl a házassági előtti szex, a fogamzásgátlás, az abortusz vagy a melegházasság tekintetében – de ha valaki tagja a klubnak, betartja a szabályokat, hiszen előre tisztában van ezekkel.

A legtöbb, amit egy egyház tehet, hogy állást foglal közéleti kérdésekben, irányt mutat a saját tagjainak a világ dolgaiban, mi az “Istennek tetsző” és mi a kivetnivaló. De hogy ugyanazon a hétvégén, amikor az ország miniszterelnöke kijelenti, hogy “homo christianus-nak” kell nevelni a gyerekeket, a katolikus püspöki kar vezetője arról kezdjen fantáziálni, hogy milyen orvosi eljárásokat kellene betiltani azért, mert az ő világlátásának nem felel meg, az elfogadhatatlan. Ráadásul megfejelni egy olyan álságos indoklással, hogy “ha eléggé szeretik egymást, akkor majd lesz gyerek” még végtelen ostobaságról is ad tanúbizonyosságot. Mene, tekel, ufarszin. (Megszámláltattál, megmérettél és könnyűnek találtattál).