Orbán a választási vereség utáni időszakra készül

Posted by

Lázár Gergő   

>Nem tudom, de egyre inkább úgy tűnik, egy esetleges vereségre készül Orbán. Előbb a választási bizottság elnökét váltotta le, hogy még jóval a választásokat követően is az ő embere legyen pozícióban, most pedig nagyon úgy néz ki, hogy Karas Mónikát, a Médiatanács kormányközeli elnökét még mandátuma lejárta előtt eltávolíthatják, hogy valakit kinevezve a helyére – nyilván egy Fidesz katona kerül ide – 9 évre biztosítva legyen a pozíció.

Nyilván letagadták, és az nem is úgy volt, pláne nem azért, de aki ezeket el is hiszi, az nem élt Magyarországon az elmúlt 10 évben. A Fidesz megkezdte a pozíciói bebiztosítását egy esetleges választási vereség esetére. Számukra fontos az, hogy minden fontos poszton az ő emberük legyen, ezzel lényegében ellehetetlenítve a fontos döntéseket. Ezeket az embereket nem lehet majd csak úgy eltávolítani, hiszen azt diktatúrában szokás, olyan helyeken, mint amilyenné tette Orbán ezt az országot.

Felelősségre vonásra mindenképpen szükség lesz, olyan még egyszer nem fordulhat elő, mint ami a rendszerváltás idején történt. Ha nem söpörjük ki a szemetet – értsd a felelősök felelősségre vonása -, akkor a kövek alól vissza fognak mászni évek, évtizedek után. Az olyan tolvajoknak, mint akik ma a kormány közelében tevékenykednek, mindenféle bűncselekménytől el kell venni a kedvüket. Nem pénzbüntetéssel, meg egyéb, semmit sem érő marhaságokkal, hanem akár törvény szerint kiszabható börtönévekkel is. Egy politikus olyan hatalom birtokában van, amivel visszaélve sokkal súlyosabb büntetést érdemel. Egy teljes ország bízta rájuk az állam vezetését, amiért a mentességen túl egy sor olyan előjog jár, ami senki másnak. Azonban ez azt is jelenti, hogy bűnelkövetés esetén is speciális büntetés vár rájuk.

Persze nehéz felelősségre vonást vizionálni akkor, amikor olyan káderek vannak fontos pozícióban, mint Polt Péter, vagy Domokos László. Egy esetleges kormányváltást követően is évekbe, évtizedekbe telhet, mire minden poszton független szakemberek kerülnek, feltéve, hogy ez lesz a cél. Orbán a mostani leváltásokkal azt szeretné biztosítani, hogy leváltását követően is legyen beleszólása közügyekbe, a választásba, a média működésébe és még sorolhatnánk.

Azt mindenki tudja, hogy nem fogja olyan könnyen adni azt, amit 89 óta építget, szépítget. Lehet, hogy a kétharmadról kénytelen lesz lemondani, de még ha esetleg ellenzékbe is szorulna – amennyiben elfogadja a választás eredményét egy esetleges vereség esetén – akkor is azon lesz, hogy a fontos funkciókat betöltő fideszes káderekkel elérje, hogy a következő választásokon kérdés se férjen ahhoz, hogy visszatér és elégtételt vesz azért, mert az istenadta nép képes volt nemet mondani a nemzeti eszméire.

Az egy dolog, hogy talán egy minden eddiginél gusztustalanabb kampányra érdemes felkészülni, de arra is szükséges számítani, hogy történjék is bármi 2022-ben, ameddig Orbán teheti, azon lesz, hogy a hatalmat újra és újra megkaparinthassa. Sokkal többről szól ez számára, mint a közpénzek megszerzése, komolyan hiszem, hogy egyszerűen uralkodni kíván a magyar emberek felett. Kötelességének érzi azt, hogy vezessen közel 10 millió embert. Tévképzetei vannak, ami vélhetően gyermekkori traumáinak is köszönhető, ami még nem mentség természetesen. Nem állítom, hogy bármiféle valóságos pszichés problémája lenne, de igazából megcáfolni sem tudom.

Ezek persze csak találgatások, de aki ennyire kapaszkodik a hatalomba, ott bizony valami egészen biztosan nincs rendben. Hogy mi következik majd 2022 után, azt nehéz megjósolni, de hirtelen csodára senki se számítson, mint ahogy arra sem, hogy a Fidesz és annak minden kitartottja majd egyik napról a másikra csak úgy eltűnik. Nehéz évek várnak ránk, az egészen biztos.

kolozsvaros.com