Fekete humor

Posted by

Fábián András
>A tegnapi nap folyamán a közösségi hálóra bátorkodtam kiírni, hogy „Gépi lélegeztetőgép kezelést vállal munkanélküli kőműves brigád szerény, de nem sértő díjazás ellenében. Ugyanott cement van eladó.” Nem tagadom, nagyon kíváncsi voltam a reakciókra és mint kiderült torkánál ragadtam meg a kérdést. Rengetegen olvasták és sokan kommentálták a tacepaómat. Közöttük sokaknak gőze nem volt arról, mire is gondolhatott a költő. Eszem ágában nincs ezért bárkinek szemrehányást tenni, hiszen mindenki csak a saját fejével tud gondolkodni, mindenki csupán a saját tapasztalataira tud hagyatkozni.

Azért elöljáróban és nagy általánosságban hozzá kell fűznöm, hogy ez egy cseppet sem humorosnak szánt „apróhirdetés volt”. Ez maga a véres valóság, a kormányzati impotencia beláthatatlan szintjére való figyelemfelhívás és vészkiáltás.

Engedtessék meg – ugyancsak elöljáróban – egy személyes megjegyzést tennem. Édesanyám, aki lassan kilencven éves lesz, egy nyugdíjas házban él már több mint tíz éve kényelemben és boldogságban. Öreg és gyenge már, önálló apartmanjából napszámra ki se dugja az orrát. Egyetlen öröme, ha a gyerekei vagy unokái, nagy ritkán külhonban élő dédunokái meglátogatják. A házban dolgozók áldozatos és gondoskodó odafigyelése, törődése mindeddig garancia volt arra, hogy mi is nyugodtak legyünk anyánk mindennapjai felől. Hivatásuk iránt elkötelezett jó emberek, jó szakemberek és mellé még kedves, meghitt, családias légkört is biztosítanak a gondjaikra bízott időseknek. A járvány okozta megnövekedett teher sem tudott kifogni rajtuk. Egyelőre.

Én nem tudom, hogy a miniszteri székben üldögélő Dr. Kásler Miklós járt-e valaha efféle helyeken. Azt sem tudom, érdekli-e egyáltalán, hogyan él az, aki nem úgy él, nem úgy gondolkodik, mint ő, nem bíbelődik több tízmilliós személyi jövedelemadó bevallások, több oldalas vagyonnyilatkozatok kitöltésével. Azt mondják okos ember és mint – egykori kórházigazgató – ért az egészségügyhöz, meg még nagyon sok mindenhez, ami a felügyelete alá tartozik. Emberminiszter ő ugyanis. Ezért tették oda. Hozzá tartozik a köznevelés, az egészségügy, a sport és a szociális ügyek (bocsánat, de ezen mindig felröhögök). A családok dolgában már nem kompetens, elvették tőle, önálló miniszter visel már gondot a családok boldogulására. A törődés mikéntjéről leginkább a mélyszegénységben élő, sokgyermekes anyukák és apukák, a naponta éhező gyermekek tudnának mesélni. Ez is csak afféle orbáni szemfényvesztés és politikai praktika. Már Dr. Kásler elődje idején, Balog lelkész kezei között látványtervezésre szakosodott ez a minisztériumnak nevezett „kormányzati szerv”. Valójában ma már afféle „kereszténydemokrata” hitéleti központ működik a patinás falak között. Bár a kenetteljes Balog volt a pap, mégis Dr. Káslernek köszönhetjük a minden bajon átsegítő egészségügyi főtanácsot: a tízparancsolat betartása minden bajon átsegít, sőt megelőzi a bajt.

Hát, barátaim, most ez nem jött be. Nincs ugyan kimutatás arról, hogy mennyi az ájtatos hívő és mennyi a bűnös ateista a koronavírusban szenvedő, vagy elhunyt magyarok között, de gondolom nem sokat segít/segített rajtuk a tízparancsolat. A kegyes erkölcs megtartása ugyanis sehol sem könnyebb, mint az elkülönítőben, vagy kómás állapotban, a lélegeztetőgépek csövén lógva, csipogó, halkan zümmögő életfenntartó berendezések között. Maximum a hozzátartozók zsolozsmája javíthat még kicsit a kritikus helyzetben lévő betegek túlélési kilátásain. Meg a hit, hogy az Úr velük van. Prof. Dr. Káslernek az lenne a dolga, hogy hitéleti tanácsok helyett a betegek gyógyításáról gondoskodjék – a szakma szabályai szerint.

Most akkor el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol az ember elkezdi csóválni a fejét és felteszi magának a kérdést, hogy: Tessék mondani! Hülyének néznek bennünket?! Válaszom azonnal: Igen. Tessék megnyugodni! Önök, kérem, hülyének vannak nézve. Mi, kérem, hülyének vagyunk nézve. Megint és újra.

Sőt, én gyorsan tovább is mennék, közben azonban továbbra is megmaradok a realitások talaján. Azok, akiknek „a legfelsőbb szinteken” az egészségünk megóvása lenne a feladatuk, az életünkre törnek, tervezhető vagy nem tervezhető veszteségként tekintenek le ránk a Karmelita erkélyéről.

Amikor ugyanis Dr. Kásler megtiltja, hogy koronavírussal igazoltan fertőzött, vagy fertőzésgyanús beteget speciális szakellátást biztosító intézménybe szállítsanak, akkor a szívbetegek, daganatos megbetegedéssekkel küzdők, akut vagy krónikus betegségben szenvedő kisgyermekek túlélési esélyeit tudatosan csökkenti tovább. (https://24.hu/belfold/2020/10/15/koronavirus-kasler-miklos-utasitas/) Tudom, persze, hogy ő ezt azzal indokolja, hogy az általa felsorolt intézményekben olyan súlyos betegeket, gyerekeket kezelnek, akiket meg kell óvni a felülfertőződéstől. A szakellátásból ilyen módon kirekesztett felnőttek és betegek meg legfeljebb tovább növelik a „más alapbetegségük is volt” szindrómában elhalálozásra ítéltek számát.

Az okos doktor emellett – gondolom a miniszterelnökével vidáman együtt kacarászva – ezer örömmel vett részt annak az idióta orvos-törvénynek a kidolgozásában, amely pillanatok alatt lényegében akár 40 (negyven!) százalékkal is csökkentheti az aktív betegellátásban résztvevők számát. Hangsúlyozom: nem szakmai, kizárólag politikai megfontolásokból. Csupán azért, hogy az ellenzékivé vált orvosi kamarát lejárassa, kibabráljon a követelődzőkkel. Majd ők megmutatják, ki az úr a háznál! Emellett persze jó lesz, ha az orvosok is befogják a szájukat, mert tud a kormány másként is beszélni! Mármint azokkal, akik ezek után még hajlandó velük szóba állni. Mert nagyon sokan lesznek, akik legyintenek és odébbállnak. Kurrens dolog ma egészségügyi szakembernek lenni. Magánkórházak, külföldi intézmények várják őket tárt karokkal, magas fizetéssel, nyolcórás munkaidővel, vagyis elfogadható munkahelyi feltételekkel.

Mindeközben azok a jó magyar emberek, akikre oly gyakran és fennkölt módon hivatkozik a miniszterelnök, hullanak mint a legyek. A nemzethalál vizionálható, kézzelfogható közelségbe került. Bár a szcientológia-hívő vírustagadó Lenkei doktor, aki mostanában már takaros szórólapokon is hirdeti magát, és persze az általa forgalmazott, jól jövedelmező táplálékkiegészítő szupervitaminjait, váltig állítja, hogy ez az egész járvány csak egy hiszti. Elég, ha sok B és D vitamint vásárolsz. Megteheti. Ez is csak a szavakban kemény, tettekben azonban egyre impotensebbnek mutatkozó kormányzati hozzáállást erősíti. Ma már lassan ott tartunk, hogy a kormány a semmire sem jó, ájtatos tiszti főorvost különösebb feltűnés nélkül felválthatja egy hivatásos halott-búcsúztatóval.

S hogy mi inspirált a munkanélküli kőművesek lélegeztetőgép-kezelésre történő protezsálására? Nem a messze földön méltán híres fekete humorom, hanem a kőkemény valóság. Dr. Kásler újabb agymenése szerint a 200 főnél nagyobb gondozóházaknak maguknak kell gondoskodniuk lakóikról, ha állapotuk rosszabbodása folytán lélegeztetőgép alkalmazása válik szükségessé. Arról nem esik szó, hogy a kormányzat a gépek működtetéséhez szakképzett személyzetet biztosítana. De hiszen honnan is tudnának oda orvost, nővért, szakasszisztenst vezényelni?!

Mivel azonban számomra fontos, hogy még az adott körülmények között is törődjek embertársaim sorsával és egészségének megóvásával, szeretném ezúton is felhívni a figyelmet az országos tisztifőorvos asszony intelmeire: „Mindenki vigyázzon az egészségére!”

A tegnapi napig minden óvatosságunk ellenére a beazonosított aktív fertőzöttek száma 30127-re emelkedett Magyarországon. 1791 (!) új fertőzöttet regisztráltak. A tegnapi 24 halálos áldozattal a halottak száma 1109-re emelkedett. És akkor még sem a más kórházi fertőzésekben elhunytak tömegeiről, sem azokról nem esett szó, akiknek ellátására a járvány miatt már nem kerülhetett sor. A felelős magyar kormány azonban egyelőre nem tartja szükségesnek további szigorító intézkedések bevezetését.

Címkép: Braziliában sírokat ásnak a Covid-járvány jövendő áldozatai számára