A banditák nemzetisége – bandita

Posted by

Bárász Péter
(Minszk)

· Rövid kiegészítés. A szabálysértési eljárásokat talán össze sem lehet már számolni, de tizenötezer körül jár azok száma, akiket ilyen kezdeményezéssel vittek be a rendőrségre az elmúlt tíz hét alatt (volt, akit háromszor-négyszer is) és többezer ítélet született (fogda, pénzbüntetés). Meg kell jegyezni, hogy ritka eset, ha az emberrel őrizetbe vételekor egyáltalán közölnek valamit is. Ráadásul akik az „intézkedést foganatosítják”, nem hogy semmiféle azonosító jelet nem viselnek, de símaszkban „szereznek érvényt a törvényeknek”.

Az újságírók esetében gyakrabban volt igazoltatás az előállítás megjelölt célja, de sokszor az is eljárássá nőtte ki magát. Csaknem háromszáz újságírót állítottak elő (sokan voltak, akiket többször is), nagyobb részüket néhány órás „vizsgálat” után szabadon engedték. Akit nem, azok összesen több mint 500 napot ültek csak eddig, jelenleg nyolc újságíró van fogdában. Pénzbüntetéseiket én nem tudom összeszámolni. Több mint 400 büntetőügyben „folyik nyomozás” a tüntetések résztvevői ellen.

A fegyveres testületek által elkövetett erőszakos cselekmények kapcsán egyetlenegy eljárás sem indult, még a halálos áldozatok esetében sem. (Pedig nem is Polt Péternek hívják a legfőbb ügyészt, sem az egy hete leváltottat, sem az újat.) Két és fél napja van tele az éter a békés jellegű felvonulások közepette „rendbontók által tervezett erőszakos cselekményekről”, amelyekről a rendfenntartó szervek tudomást szereztek. Amit erről írtam, ki kellett dobni, mert Uladzimir Nyakljajeu barátom sokkal tömörebben és jobban írta meg:

«Az a tény, hogy az erőszakszervezetek és egységeik vezetői (KGB – Cercelj, BM – Karpjankou, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság, a készenléti rendőrség, az ún. ОМОН – Balaba) gyors egymásutánban kezdték a lakosságot fegyveres provokációkkal ijesztgetni, egyetlenegy dolgot jelenthet csak: ők maguk szervezik a provokációkat és éles fegyverek bevetésére készülnek.Az olyan optimista hangok, hogy „egy belarusz nem lő belaruszokra”, bennem nem keltenek bizakodást. A banditák nemzetisége – bandita.»